Američke palačinke s limunom i makom

Tihana Lohinski
Volite li palačinke? A američke palačinke? Ja obožavam sve vrste, a ovisno o raspoloženju, pečem one klasične, tanke, ili male, deblje i pjenaste američke palačinke. Kao da to nije dosta, stalno se pojavljuju neke nove vrste i ideje za nove načine palačinki, a novi okus se uvijek mora isprobati.
Vidi originalni članak

Ove palačinke s limunom i makom prvi put sam pravila prije nekoliko godina i dobro su mi uspjele, ali kako stalno tražim neke nove okuse, dugo nisam ponovila ovaj recept.

 

 

Nedavno sam ga se sjetila i odlučila da je baš prikladan za jedan subotnji lijeni doručak pa sam na brzinu zamutila smjesu i ispekla palačinkice. Gotove su u tren oka, a fini osvježavajuć miris limuna preuzme kuhinju!

Kao mala nisam baš bila oduševljena kolačima ili slasticama s limunom, nekako mi je taj kiselkasti okus ‘ubijao’ slatkoću, a ona mi je ipak u tim godinama bila važnija. Sada obožavam dodavati limunov sok ili koricu u slastice i jela, i baš zato su, osim zbog maka, ove palačinkice posebne.

 

 

Prvi put sam američke palačinke isprobala s prijateljicama prije 5-6 godina i ispale su odlično. Tad sam se navukla i na javorov sirup, koji bi se izvrsno slagao i s ovim palačinkicama, preporučujemam ih jesti i uz neki domaći džem.

Kako su mi svaki idući put američke palačinke ispale drugačije, nisam više znala koji recept koristiti, a da ne ispadnu prežilave nego onako pjenaste i ukusne, pa ih neko vrijeme nisam ni pravila.

Mislim da je ovaj recept dobra baza i za neke druge američke palačinke, bez maka i limuna, ili s dodatkom nekih drugih okusa. Isprobajte za raskošni doručak ili kao fini desert!

 

 

Sastojci za 20-ak palačinki:
*(koristila sam šalicu zapremine 150 ml)

  • 2 i pol šalice brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 6 žlica šećera
  • 2 žlice naribane limunove korice (koristite provjereni neprskani limun ako ribate koricu!)
  • 1/4 šalice maka
  • 1 šalica jogurta
  • 2 šalice mlijeka
  • 1/4 šalice iscijeđenog soka limuna
  • 3 jaja
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličice ekstrakta od vanilije

Postupak:

  1. U velikoj posudi zajedno pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  2. U manjoj posudi pomiješajte šećer i naribanu limunovu koricu.
  3. Sjedinite ih prstima dok se šećer i limun lijepo i ravnomjerno ne pomiješaju. Dodajte smjesu šećera i limunove korice u smjesu sa suhim sastojcima (brašno).
  4. Dodajte mak.
  5. U drugoj velikoj posudi pomiješajte mokre sastojke: jogurt, mlijeko, limunov sok, jaja, ulje i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se sve ne sjedini, a zatim mokre sastojke dodajte u zdjelu sa suhim sastojcima.
  6. Sve dobro promiješajte dok se sastojci ne sjedine, pazite da nema grudica. Ja sam miješala ručno, kuhačom i pjenjačom, nisam koristila mikser. Smjesa mora biti gušća od smjese za klasične palačinke!
  7. Zagrijte tavu na neprianjajućim dnom (ona za koju se ne lijepi tijekom pečenja). Na nju prije pečenja prve palačinke stavite žlicu ulja – kasnije ne treba dodavati ulje prije pečenja svake iduće palačinke!
  8. Kad se tava zagrije, na njoj pecite palačinke. Mjera za jednu palačinku je otprilike žlica i pol do dvije žlice smjese.
  9. Pecite svaku palačinku s jedne strane dok ne vidite da rubovi rumene, a sredina dobiva mjehuriće, zatim okrenite i pecite još malo na drugoj strani.

Dobar tek!


Savjet! Ove palačinke je najbolje jesti tople (iako, naravno, ni ohlađene neće propasti!), prelivene javorovim sirupom, medom ili nekim finim pekmezom/džemom. S obzirom na osvježavajuć okus limuna, bolje se slažu s voćnim okusima nego s čokoladom.

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.  

 

Strawberry Soup Najfiniji punjeni krumpiri s gljivama i pršutom   

Jesenski tanjuri Jedna sasvim posebna priča o juhi od bundeve
 

Posjeti Gastro.hr