Aromatična bijela pizza koja će s tanjura nestati u trenu

Vinka Tresić Bijela pizza
Pizza je omiljeni comfort food koji se lako priprema kod kuće. Vjerujem da smo svi bar jednom probali napraviti klasičnu pizzu kod kuće, ali jeste li probali njenu bijelu inačicu?
Vidi originalni članak

Iako nije tako tipična, to ne znači da nije fina kao klasična. Umak od rajčice sam zamijenila s bijelim umakom kojega sam napravila od slanutka, bosiljka, maslinovog ulja i limuna. Kako je trenutno sezona tikvica i rajčica tako da sam njih upotrijebila kao dodatak na svojoj bijeloj pizzi. Ovakva inačica laganija je od klasične pizze, a na laganijoj bazi dodaci i začini više dođu do izražaja. Ova pizza idealna je za sve one koji izbjegavaju laktozu.

Ostali dodaci koji bi odlično pasali na bijelom umaku: tartufata, špinat, paprike, kukuruz, gljive, ljubičasti luk, rikola, masline…

Bijela pizza recept

Sastojci za tijesto:

  • 320 g brašna 00 (može i glatko ako ne možeš naći ovo)
  • 250 ml mlake vode
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica origana
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 3 žlice maslinovog ulja

Sastojci za bijeli umak:

  • 1 konzerva slanutka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • šaka bosiljka
  • 2 žlice delikatesnog kvasca
  • naribana korica 1 limuna
  • sol i papar po želji
  • Ako je pregusto, dodati malo vode

Dodaci: 

  • 1 žuta tikvica
  • 1 rajčica
  • 1 žlica kapara
  • bosiljak
  • veganska feta sir

Postupak:

  1. Brašno stavi u veću posudu, dodaj sol, šećer, origano i sve izmješaj.
  2. Dodaj kvasac, mlaku vodu i ulje. 
  3. Zamijesi glatko tijesto i dodaj malo brašna ako je potrebno.
  4. Pokrij čistom krpom i ostavi 45 - 60 min da se tijesto digne.
  5. Za to vrijeme pripremi ostale sastojke za pizzu.
  6. U posudu stavi sve sastojke za bijeli umak.
  7. Izmiksaj štapnim mikserom dok ne dobiješ glatku mjesu.
  8. Tikvice nareži na što tanje kolutiće, stavi na kuhinjski papir i posoli. Isti postupak ponovi nakon 15 min i obriši višak vode koje su tikvice ispustile.
  9. Pripremi ostale sastojke za pizzu.
  10. Upali pećnicu da se zagrije na što veću temperaturu (250 - 270 stupnjeva, ovisno o pećnici).
  11. Lim na kojem će se pizza peći obavezno ostavi u pećnici da se zagrije.
  12. Na masnom papiru razvaljaj tijesto, dodaj bijeli umak i dodatke (sve osim fete i bosiljka).
  13. Izvadi vrući lim i stavi na njega bijelu pizzu.
  14. Peci 10 - 15 min (dok pizza ne dobije boju).
  15. Izvadi iz pećnice, dodaj fetu i listiće svježeg bosiljka.

Uživaj!

Još slasnih i šarenih recepata potraži na Vinkinom blogu "Veganica".

Veganica Falafel kuglice - što su i kako ih najbolje pripremiti? Tofu recept Tofu u marinadi - kako pripremiti najsočniji recept koji ćeš obožavati

Posjeti Gastro.hr