Aromatični kruh u loncu za cvijeće - neobičan trik koji uvijek pali!

Bake Me by Nina
Danas sam radila jedan od mojih omiljenih kruhova - aromatični kruh u loncu za cvijeće.
Vidi originalni članak

Osim što super izgleda kada ga tako servirate, jako je ukusan i mekan. Ovaj kruh je idealan za sve vrste narezaka, ali i za fine umake ili pečeno meso.

 

Bake me by Nina Arambašići po bakinom receptu - zima nikad nije bila tako dobra!


 
Što se tiče začina, meni je kombinacija ružmarina, kopra i češnjaka najdraža. Vi možete nadodati začine po želji, poput anisa, komorača i slično.
 
Glineni lončići za cvijeće mogu izdržati visoke temperature i bez straha ih možete staviti u pećnicu, jednako kao i glineno posuđe za kuhanje. No, ako se odlučite za druge varijante, ovaj kruh uvijek možete peći u kalupu po izboru ili napraviti manje kruščiće. U tom slučaju pripazite samo na dužinu pečenja kruha.

 

Bake me by Nina Najukusnija francuska salata ikad!

 

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 

Bake me by Nina Brudet na sasvim drugačiji način - savršeni zimski tanjur

 

Sastojci za 2 kruha u loncu za cvijeće promjera 14 centimetara.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 125 ml mlakog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 50 g maslaca2 jaja
  • 4 režnja češnjaka
  • 3 grančice ružmarina
  • 1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • 2 žličice mljevenog sušenog kopra
  • 1 žličica soli

Dodatno:

  • mljeveni suhi kopar za posipanje (po želji)
  • ružmarin za posipanje (po želji)
  • maslac za premazivanje

 
Postupak pripreme:

  1. Dva lonca za cvijeće lagano nauljite i stavite ih po strani.
  2. U zasebnoj posudi (ja koristim plastičnu, usku i dugu) razmrvite kvasac, dodajte mu šećer, jednu žlicu brašna i mlako mlijeko. Drvenom kuhačom dobro promiješajte, zatim pokrijte krpom i ostavite na toplom 15-ak minuta kako bi vam kvasac narastao.
  3. Maslac rastopite u manjem lončiću i stavite ga po strani. Češnjak iskidajte na sitne komadiće. Ružmarin operite pa mu odvojite listiće od grančice. Listiće također usitnite nožem. U zasebnoj posudi razmutite jaja, dodajte im rastopljeni maslac, nasjeckani češnjak i ružmarin, sol, muškatni oraščić i kopar.
  4. Brašno prosijte i stavite u posudu u kojoj ćete zamijesiti tijesto. Dodajte mu uzdigli kvasac i smjesu jaja sa začinima. Zamijesite tijesto.
  5. Tijesto će vam se brzo zamijesiti ( 5 minuta će biti dovoljno da se smjesa poveže i postane kompaktna). Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu te ga umijesite do kraja (dok ne postane glatko i svileno te se prestane lijepiti za ruke).
  6. Tijesto pokrijte i pustite da odmori pola sata.
  7. Nakon što je tijesto odmorilo, podijelite ga na dva jednaka dijela, svaki dio stavite u lonac za cvijeće pa ih ponovo pokrite i pustite da odmore dodatnih 20 minuta. Po želji vrh tijesta pospite komadićima ružmarina i mljevenim koprom.
  8. Pećnicu ugrijte na 190 stupnjeva.
  9. Čašu vode polijte po dnu ugrijane pećnice pa stavite peći oba lonca za cvijeće s kruhom. Kruh pecite 40 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu rumenu koricu.
  10. Kada je pečen, kruh premažite rastopljenim maslacom pa pustite da se ohladi u loncu prije posluživanja.

 

 
TIPS & TRICKS

  • Maslac nemoj zagrijati do vrenja, kada se krene topiti maknite ga s vatre i pustite da se otopi do kraja.
  • Ako ćete raditi manje kruščiće, pecite ih 20-ak minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu rumenu koricu. Premažite ih maslacem i pokrijte (omotajte čistom kuhinjskom krpom) dok se hlade.
  • Ako vam kvasac nije narastao, ponovite postupak s novim. Pazite da vam: mlijeko bude mlako (ne hladno i ne vrelo), da stavite šećer, da stavite brašno, da razmrvite i dobro izmiješate kvasac, da ga miješate drvenom žlicom ( kvasac se u dodiru s metalom može ne procesuirati), da pokrijete posudu, da posudu držite na toplom, da kvascu date vremena (10-15 minuta najmanje) da naraste.

 
Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr