Kolumne 17. siječnja 2019.

Arambašići po bakinom receptu - zima nikad nije bila tako dobra!

foto: Bake Me by Nina
gastro postao gastro.24sata.hr
Arambašići su jelo koje je u našu obitelj donijela moja baka Sonja. Baka je bila rodom iz Drniša, a arambašići su tradicionalno jelo toga kraja. Smatra se da su dobili ime po harambašama, vođama alkara. Naime, arambašići se slažu u lonac za kuhanje jedan do drugoj, poput vojnika.

Znate li da su arambašići na popisu nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH?

Razlika arambašića i sarmi je u tome što arambašići nemaju rižu, ali i u obradi mesa. Naime, meso za arambašiće se ručno sjeckalo. Kako ne bi bilo suho, osim odabira mesa, bitno je odabrati i pravu pancetu koja ce mu dati aromu i dovoljno masnoće.

 

brudet Možda vas zanima... Brudet na sasvim drugačiji način - savršeni zimski tanjur Kolumne

 

Bakin recept se nalazi na posebnom mjestu u mojoj kuharici, a tko god ih proba traži još. Ovo je jedan od recepata koje sam jako željela podijeliti s vama. Napisat ću vam svaki detalj pripreme, tako da vam kod njihove izrade bude poznat svaki korak. Još samo da napomenem, arambašići nisu komplicirani, niti najmanje. Vidjet ćete.

Meni je od ove količine ispalo 29 arambašića.

 

Kroštule Možda vas zanima... Kroštule - najdraže su nam u doba karnevala Kolumne

 

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 

Možda vas zanima... Pita od jabuka - poslastica koja nestaje u trenu Kolumne

 

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina

Sastojci:

  • 1 kg junetine
  • 300 g teletine
  • 300 g svinjetine
  • 300 g pancete
  • 4 luka
  • 5 češnja češnjaka
  • peršin (jedna šaka svježeg ili dvije žličice sušenog)
  • sol (dva obilna prstohvata)
  • papar (jedna žličica)
  • mljevena paprika (pola žličice)
  • muškatni oraščić (1/4 žličice)

Ostalo:

  • 1 veća glava kiselog kupusa ili dvije manje ( 30-ak listova)
  • 1,5 kg ribanog kupusa
  • suho meso po želji (buncek, rebarca)
  • korica od pancete
  • kobasice po želji
  • sol (prstohvat ili više – po želji)
  • papar (pola žličice ili više – po želji)
  • koncentrat rajčice (dvije žlice)
  • mljevena slatka paprika (jedna žličica)

Postupak pripreme:

  1. Sve sastojke za mljeveno meso sameljite kroz mašinu za meso. Ako meso ne meljete sami, već kupujete samljeveno, tada u sjeckalici usitnite luk, češnjak i peršin, a pancetu iskidajte na što manje kockice. Usitnjene sastojke dodajte mljevenom mesu.
  2. Kada imate samljevene sve sastojke i pomiješane zajedno, dodajte začine. Sve povežite (ja se koristim rukama) i posudu s mesom stavite po strani.
  3. Glavu kupusa očistite tako da otkidate listove od središnjeg dijela. Ako su najmanji listovi (oni pri sredini glave) maleni, odvojite ih i iskidajte na trakice, njih ćemo upotrijebiti s ribanim kupusom.
  4. Svaki list properite vodom kako vam arambašići ne bi bili pre kiseli. Opranim listovima odstranite nožem podebljanim dio (žilu) lista, jer će ostati žilavija pri kuhanju.
  5. Kada ste oprali i odstranili zadebljani višak, vrijeme je za motanje arambašića. Uzmite komad mljevenog mesa ( moj teži po 75 grama svaki) pa ga postavite na dno lista i zamotajte do vrha. Sada uvucite lijevu i desnu stranu lista kako bi vam arabašić bio zamotan sa svih strana. Ako su vam neki listovi pre veliki, prije nego ugurate lijevu i desnu stranicu lista kupusa, slobodno je skratite nožem.
  6. Procijedite naribani kupus i properite ga kroz vodu. Ako volite kiseliji kupus onda ovaj korak preskočite (iako savjetujem da ga operete).
  7. Na dno lonca (ja koristim onaj sa širim dnom zapremnine 8 litara) postavite naribani kupus (u tankom sloju) i malo komada kože od pancete. Na donji sloj posložite arambašiće jedan do drugoga. Ponovo stavite tanki sloj ribanog kupusa i novi sloj arambašića. Ovo ponavljajte dok ne potrošite sve arambašiće. Višak ribanog kupusa spremite po strani, njega ćemo nadodati
  8. kasnije sa suhim mesom.
  9. Arambašiće zalijte vodom tako da prekrijete zadnji sloj arambašića do pola. Nadodajte začine i koncentrat rajčice.
  10. Kada vam arambašići zakuhaju smanjite ih na lagano i kuhajte dva sata.
  11. Nakon dva sata kuhanja dodajte suho meso i kobasice te sve prekrijte preostalim ribanim kupusom. Po potrebi nadodajte još malo vode (do ruba zadnjeg sloja, nemojte dodati previše) i kuhajte još 1,5 sat. Za vrijeme kuhanja lonac primite za ručke i lagano protresite, nemojte miješati. Ovo ponovite svega nekoliko puta. Kuhajte poklopljeno cijelo vrijeme.
  12. Nakon 3,5 sata kuhanja na laganoj vatri, vaši arambašići su gotovi.
  13. Pustite ih da malo odstoje i poslužite ih s prilogom poput pire krumpira ili po želji.

 

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina

 TIPS & TRICKS

  • Ako ste ljubitelj sarmi, mljevenom mesu samo nadodajte rižu. Na 1 kg mljevenog mesa nadodajte 150 g riže ili po vašoj želji.
  • Ako niste u jačinu i slanost suhog mesa, savjetujem vam da ga prethodno prokuhate.
  • Arambašiće možete kuhati bez suhog mesa, ali vam savjetujem da svakako nadodate koricu pancete.

Dobar tek!

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.