Kolumne 02. veljače 2024.

Kroštule - najdraže su nam u doba karnevala

Kroštule
Kroštule foto: Nina Mrvica
gastro postao gastro.24sata.hr
Kroštule su tradicionalna dalmatinska, ali i istarska, poslastica rađena od prženog slatkog tijesta posutog šećerom.

Otkad znam za sebe, kroštule ili hroštule, kako se još nazivaju dio su svake prigode, omiljene su generacijama i odolijevaju zubu vremena. Dovoljan razlog da ih uvrstite u svoju zbirku poslastica, zar ne?

 

Možda vas zanima... Medena pita - omiljeni kolač blagdanskog stola Kolumne

 

 | Author: Nina Mrvica Kroštule foto: Nina Mrvica

Recept za kroštule sam naslijedila od svoje svekrve, a ona od svoje mame. Danas vam donosim murterske hroštule, naše omiljene. Uživaj u svakom zalogaju.

 

Možda vas zanima... Salenjaci - omiljeni slatki slavonski specijalitet Kolumne

 

Ninine slatke i slane specijalitete pronađi na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 

Kroštule | Author: Nina Mrvica Kroštule foto: Nina Mrvica

Kroštule

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 4 jaja
  • 1 šalica šećera ( ja stavim 270 g )
  • 50 ml ulja
  • prstohvat soli
  • malo rakije ( ja stavim 1 žlicu travarice)
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 kiselo vrhnje ( 200 g )
  • 1 vrećica praška za pecivo

Dodatni sastojci:

  • 1 l ulja za prženje
  • 100 g šećera
  • 100 g šećera u prahu

   | Author: Nina Mrvica Kroštule foto: Nina Mrvica
Postupak:

  1. Pjenasto izradite jaja, vanilin šećer i šećer. Dodajte im rakiju, ulje i kiselo vrhnje pa sve sjedinite.
  2. Brašno, prašak za pecivo i sol promiješajte zasebno.
  3. Postepeno dodajte brašno uz stalno miješanje. Koristite nastavak za tijesto. Ako mijesite ručno, u ovoj fazi tijesto izradite kuhačom.
  4. Kada su vam se svi sastojci sjedinili, a tijesto postalo ljepljivo i kompaktno, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i zamijesite ga dok ne postane glatko.
  5. Tijesto oblikujte u kuglu i pokrijte ga kuhinjskom krpom. Neka vam odstoji 1 sat.
  6. Nakon što je tijesto odstajalo, podijelite ga na 4 dijela.
  7. Svaki dio razvaljajte. Neka vam debljina tijesta na bude veća od 1,5 – 2 milimetra (tijesto će malo narasti u prženju).
  8. Razvaljano tijesto izrežite rebrastim rezačem za tijesto na komadiće veličine 4 x 8 centimetara. Svaki komad potom prerežite po sredini. Ostatak tijesta ponovo premijesite i razvaljate.
  9. Jednu stranu tijesta (lijevu) provucite ispod proreza i izvucite je (lagano povucite tijesto). Sada ste dobili prepoznatljivi oblik kroštula.
  10. Oblikovane kroštule prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odmore 15 minuta.
  11. Zagrijte ulje. Neka vam bude dovoljno ulja (kako bi kroštule mogle plivati). Postoje dva načina na koja ćete provjeriti je li ulje dovoljno ugrijano. Prvi je da stavite drvenu dršku, ako se oko nje ravnomjerno stvaraju manji mjehurići tada je temperatura idealna, nakon toga je potrebno smanjiti vatru na srednje jaku. Drugi način je da provjerite s komadićem tijesta. Ako se odmah krene pržiti, vaše ulje je ugrijano, smanjite vatru na srednje jaku.
  12. Kroštule pržite po minutu sa svake strane, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju. Dovoljno je da ih okrenete dva puta za vrijeme prženja.
  13. Ispržene kroštule prebacite na papirnate ručnike kako bi se iscijedio višak masnoće.
  14. Šećer i šećer u prahu pomiješajte pa pospite još tople kroštule.

Kroštule | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.