Kolumne 29. studenoga 2018.

Salenjaci - omiljeni slatki slavonski specijalitet

foto: Nina Mrvica
gastro postao gastro.24sata.hr
Lisnati i mirisni salenjaci po receptu prabake...

Salenjaci su tradicionalni kolači kojima je tijesto nalik lisnatom, razlika je samo što se salenjaci premazuju salom. Najčešće ih se puni pekmezom od marelica. Recept za ove salenjake je jako star, još od vremena moje prabake.

Ako ih budete radili, vidjet ćete da su jako lisnati, mirisni i preukusni.

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 

 | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica

Salenjaci

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 3 žlice šećera
  • 3 žumanjka
  • 200 ml mineralne vode
  • 250 g sala

Dodatno:

  • pekmez od marelice

Postupak:

  1. U posudu stavite malo više od polovice brašna (oko 300 grama), sol i šećer. Napravite udubinu u sredini pa dodajte žumanjke.
  2. Odvojite jednu punu žlicu sala pa ga dodajte brašnu. Na kraju ulijte mineralnu vodu.
  3. Rukama izradite tijesto dok ne postane povezano pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu.
  4. Tijesto mijesite rukama i dodajite ostatak brašna postepeno. Tijesto mijesite dok ne postane glatko i prestane se lijepiti.
  5. Sada ćemo tijesto razvaljati. Pobrašnite radnu podlogu i razvaljajte ga na pravokutnik dimenzija 55 x 45 centimetara.
  6. Odvojite 1/3 sala (tri puta ćemo mazati tijesto). Na 2/3 razvaljanog tijesta ćemo postaviti salo. Ravnomjerno rasporedite komadiće sala pa ih, ako možete, lagano utrljajte.Tijesto ćemo preklopiti tako da prvo preklopimo donju stranu koja nema salo na sebi.
  7. Zatim preklopimo gornju, pa lijevu i desnu. Tijesto prekrijemo kuhinjskom krpom i pustimo 25 minuta da odmori.
  8. Nakon što je odmorilo postupak ponavljamo još dva puta. Znači: razvaljamo u pravokutnik, namažemo 2/3 salom, preklopimo donju stranu bez sala, gornju, lijevu pa desnu. prekrijemo kuhinjskom krpom i pustimo da odstoji 25 minuta.
  9. Pećnicu ugrijte na 220 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
  10. Nakon što je tijesto odstajalo zadnji put razvaljajte ga u pravokutnik dimenzija cca 55 x 45 centimetara. Neka vam tijesto bude debelo 5-7 milimetara.
  11. Kidajte pravokutnike po vašoj želji, moji su veliki 8 x 6 centimetara. Na svaki stavite žličicu pekmeza pa im rubove preklopite.
  12. Salenjake postavite na lim za pečenje i pecite ih 10-12 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.
  13. Pečene salenjake prebacite na rešetku da se malo ohlade pa ih još tople pospite šećerom u prahu.

 

 | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.