Danas, nakon što sam probala mnoge divne kolače, medena pita i dalje stoji na samom vrhu omiljenih kolača.
Naziv je dobila po medu koji se stavlja u kore, ne prevladava, ali joj daje posebnu aromu. Ujedno, savjetujem vam da koristite mast, ali ako ne želite, zamijenite je maslacem. Ja kore radim kao i moja mama, na starinski način nad loncem i vatrom.
Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu.
Za kore će vam trebati:
- 1 jaje
- 150 g šećera
- 3 žlice mlijeka
- 3 žlice meda
- 60 g masti
- 450 g brašna
- 1 žličica sode bikarbone
Za kremu će vam trebati:
- 500 ml mlijeka
- 5 žlica brašna
- 180 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 250 g maslaca
Čokoladni preljev:
- 150 g čokolade za kuhanje (minimalno sa 60% udjela kakaa)
- 150 ml vrhnja za šlag
Priprema kora:
- Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva.
- U zdjelu stavite brašno i sodu bikarbonu.
- U posebnoj zdjeli mikserom pjenasto izradite jaja, šećer i vanilin šećer.
- Lonac s debljim dnom ( ja koristim onaj od 3 l), stavite na srednje jaku vatru. Uspite izmiksano jaje i šećer, potom dodajte mast i med.
- Kada vam se svi sastojci zagriju (dvije minute su dovoljne) smanjite vatru na laganu pa dodaje brašno. Cijelo vrijeme miješajte kuhačom dok vam smjesa ne postane kompaktna.
- Ovo ide brzo, upotrijebite malo snage kako bi umiješali brašno u tekuće sastojke.
- Kada je tijesto povezano maknite lonac s vatre, tijesto ostavite u njemu.
- Tijesto ćemo valjati toplo. Padelu za pečenje dimenzija 35 x 22 centimetra ( neka vam budu slične dimenzije radi debljine kore) okrenite naopako pa je pobrašnite.
- Odvojite 1/3 toplog tijesta (pečemo tri kore) i razvaljajte ga na poleđini padele. Tijesto se valja lagano.
- Ispecite ga tako razvaljanog (s okrenutom padelom) najviše 7 minuta, odnosno dok vam kora ne poprimi lijepu svijetlo rumenu boju.
- Ispečenu koru stavite na papir za pečenje da se ohladi.
- Ponovite isti postupak s preostale dvije kore.
Dok se kore hlade, napravit ćemo kremu:
Brašno stavite u lonac, dodajite mu postepeno mlijeko. Cijelo vrijeme pjenjačom miješajte kako se ne bi stvorile grudice.
- Kada ste sve mlijeko usuli u brašno, smjesu stavite na srednje jaku vatru i cijelo vrijeme miješajte.
- Kada se smjesa ukuha (za nekoliko minuta) maknite je s vatre i pustite da se ohladi.
- Maslac sobne temperature dobro izradite sa šećerom i vanilin šećerom, neka vam bude kremasto.
- Zatim maslacu i šećeru dodajte ohlađeno mlijeko i brašno.
- Gotovu kremu stavite po strani.
Čokoladna glazura:
- Čokoladni preljev radite netom prije slaganja kolača.
- Čokoladu izlomite na manje kockice.
- Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja (pazite da ne zavrije).
- Vrhnje ulijte u čokoladu i lagano miješajte dok glazura ne postane kompaktna i povezana.
- Neka se malo ohladi pa s glazurom prelijte kolač.
Slaganje:
- U padelu ili na lim za pečenje (ja koristim lim veće dimenzije od kora) postavite prvu koru.
- Polovicom kreme ravnomjerno premažite donju koru. Na nju postavite drugu koru pa je lagano pritisnite kako bi se sve sjedinilo.
- Premažite je drugom polovicom kreme.
- Postavite zadnju (treću) koru i nju također lagano utisnite rukama.
- Zadnju koru prelijte glazurom.
- Kolač ohladite i ostavite da odstoji preko noći, a potom ga iskidajte u željene oblike. Ja ga kidam na dimenzije 6 x 4 centimetra.
Dobar tek!