Četiri sloja zadovoljstva: Torta od jagoda i čokolade

50 shades of hunger
Iščekujući prve domaće jagode, ne mogu odoljeti a da ih tu i tamo ne kupim u trgovini, iako okusom nisu niti približno tako dobre. A ako ih stavite u neki fini, kremasti desert, ne dolazi toliko do izražaja da to ipak nisu one prave...
Vidi originalni članak

Ova torta prava je proljetna poslastica, fina lagana krema od jagoda savršeno se slaže s kremama od tamne i bijele čokolade.

Jedva čekam da je ponovim, samo sljedeći put s domaćima jagodama. Preporučujem i maline ili borovnice, mislim da bi također savršeno odgovarale.

 

 

50 shades of hunger Bogata i kremasta torta od čokolade i višanja

 

 

Druge recepte blogerice 50 shades of hunger možete potražiti na njenom Facebook i Instagram profilu!

 

 

 

 

 

Biskvit :
(Šalica 2 dcl)

  • 2 šalice brašna
  • 2 šalice šećera
  • 1/2 šalice ulja
  • 2 šalice jogurta
  • 2 žličice sode
  • 2 zlice kakaa
  • 1 dcl soka od jagode, za preliti preko pečenog biskvita

Priprema biskvita:

  1. Sastojke sjediniti u smjesu bez grudica i staviti u kalup za torte koji je namašćen ili prekriven papirom za pečenje. Moj je bio promjera 26 cm.
  2. Peći na 180 oko 30-40 min, provjerite čačkalicom. Pečeni i topli biskvit prelijte s malo soka od jagode da bude još sočniji.

Krema od tamne čokolade :

  1. 200 g tamne čokolade
  2. 400 ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema:

  1. Zagrijte 100 ml vrhnja i s vrelim prelijte čokoladu kako bi je otopili.
  2. Pustite da se ohladi a za to vrijeme izmiksajte preostalih 300 ml u šlag.
  3. Ohlađenu čokoladu špatulom umiješajte u šlag, polako i laganim pokretima.
  4. Prelijte preko biskvita i stavite u hladnjak dok radite drugu kremu.

 

 

Krema od jagoda:

  • 300 g jagoda
  • 60 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 instant želatina

Priprema:

  1. Jagode izblendajte u pire. Iskoristite max 350 ml pirea kako ne bi bila prerijetka krema.
  2. Zakuhajte pire sa šećerom, ako koristite drugačiju želatinu, nju umiješajte odmah u vruće jagode.
  3. Ja koristim instant želatinu te nju umiksam u šlag.
  4. Vrhnje izmiksajte u šlag, pire od jagoda umiješajte špatulom polako u šlag. Premažite tu kremu preko kreme od tamne čokolade i vratite u hladnjak.

Krema od bijele čokolade:

  • 200 g bijele čokolade
  • 400 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Postupak je isti kao kod kreme s tamnom čokoladom. Premažite preko kreme od jagoda, ili je stavite u vrećicu za ukrašavanje pa ukrasite tortu po želji.
  2. Vratite na hladno još par sati, najbolje preko noći. Ukrasite po želji.

 

 

50 shades of hunger Sočna torta za obožavatelje čokolade i naranče

 

 

Napomena :

Tortu slažete u kalupu sobručem, naravno. Ja sam zaboravila ovog puta u žurbi, no obruč je dobro obložiti folijom ili pek papirom prije nanošenja kreme, kako bi izgled bio uredniji, posebno ako ne mislite tortu "oblačiti" u kremu, kao što ja nisam, pa djeluje malo neuredno 

 

 

Posjeti Gastro.hr