Kolumne 25. ožujka 2019.

Četiri sloja zadovoljstva: Torta od jagoda i čokolade

foto: 50 shades of hunger
gastro postao gastro.24sata.hr
Iščekujući prve domaće jagode, ne mogu odoljeti a da ih tu i tamo ne kupim u trgovini, iako okusom nisu niti približno tako dobre. A ako ih stavite u neki fini, kremasti desert, ne dolazi toliko do izražaja da to ipak nisu one prave...

Ova torta prava je proljetna poslastica, fina lagana krema od jagoda savršeno se slaže s kremama od tamne i bijele čokolade.

Jedva čekam da je ponovim, samo sljedeći put s domaćima jagodama. Preporučujem i maline ili borovnice, mislim da bi također savršeno odgovarale.

 

 

Možda vas zanima... Bogata i kremasta torta od čokolade i višanja Kolumne

 

 

Druge recepte blogerice 50 shades of hunger možete potražiti na njenom Facebook i Instagram profilu!

 

 

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger

 

 

 

Biskvit :
(Šalica 2 dcl)

  • 2 šalice brašna
  • 2 šalice šećera
  • 1/2 šalice ulja
  • 2 šalice jogurta
  • 2 žličice sode
  • 2 zlice kakaa
  • 1 dcl soka od jagode, za preliti preko pečenog biskvita

Priprema biskvita:

  1. Sastojke sjediniti u smjesu bez grudica i staviti u kalup za torte koji je namašćen ili prekriven papirom za pečenje. Moj je bio promjera 26 cm.
  2. Peći na 180 oko 30-40 min, provjerite čačkalicom. Pečeni i topli biskvit prelijte s malo soka od jagode da bude još sočniji.

Krema od tamne čokolade :

  1. 200 g tamne čokolade
  2. 400 ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema:

  1. Zagrijte 100 ml vrhnja i s vrelim prelijte čokoladu kako bi je otopili.
  2. Pustite da se ohladi a za to vrijeme izmiksajte preostalih 300 ml u šlag.
  3. Ohlađenu čokoladu špatulom umiješajte u šlag, polako i laganim pokretima.
  4. Prelijte preko biskvita i stavite u hladnjak dok radite drugu kremu.

 

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger

 

Krema od jagoda:

  • 300 g jagoda
  • 60 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 instant želatina

Priprema:

  1. Jagode izblendajte u pire. Iskoristite max 350 ml pirea kako ne bi bila prerijetka krema.
  2. Zakuhajte pire sa šećerom, ako koristite drugačiju želatinu, nju umiješajte odmah u vruće jagode.
  3. Ja koristim instant želatinu te nju umiksam u šlag.
  4. Vrhnje izmiksajte u šlag, pire od jagoda umiješajte špatulom polako u šlag. Premažite tu kremu preko kreme od tamne čokolade i vratite u hladnjak.

Krema od bijele čokolade:

  • 200 g bijele čokolade
  • 400 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Postupak je isti kao kod kreme s tamnom čokoladom. Premažite preko kreme od jagoda, ili je stavite u vrećicu za ukrašavanje pa ukrasite tortu po želji.
  2. Vratite na hladno još par sati, najbolje preko noći. Ukrasite po želji.

 

 

Možda vas zanima... Sočna torta za obožavatelje čokolade i naranče Kolumne

 

 

Napomena :

Tortu slažete u kalupu sobručem, naravno. Ja sam zaboravila ovog puta u žurbi, no obruč je dobro obložiti folijom ili pek papirom prije nanošenja kreme, kako bi izgled bio uredniji, posebno ako ne mislite tortu "oblačiti" u kremu, kao što ja nisam, pa djeluje malo neuredno 

 

 

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.