Ova torta prava je proljetna poslastica, fina lagana krema od jagoda savršeno se slaže s kremama od tamne i bijele čokolade.
Jedva čekam da je ponovim, samo sljedeći put s domaćima jagodama. Preporučujem i maline ili borovnice, mislim da bi također savršeno odgovarale.
Druge recepte blogerice 50 shades of hunger možete potražiti na njenom Facebook i Instagram profilu!
Biskvit :
(Šalica 2 dcl)
- 2 šalice brašna
- 2 šalice šećera
- 1/2 šalice ulja
- 2 šalice jogurta
- 2 žličice sode
- 2 zlice kakaa
- 1 dcl soka od jagode, za preliti preko pečenog biskvita
Priprema biskvita:
- Sastojke sjediniti u smjesu bez grudica i staviti u kalup za torte koji je namašćen ili prekriven papirom za pečenje. Moj je bio promjera 26 cm.
- Peći na 180 oko 30-40 min, provjerite čačkalicom. Pečeni i topli biskvit prelijte s malo soka od jagode da bude još sočniji.
Krema od tamne čokolade :
- 200 g tamne čokolade
- 400 ml slatkog vrhnja za šlag
Priprema:
- Zagrijte 100 ml vrhnja i s vrelim prelijte čokoladu kako bi je otopili.
- Pustite da se ohladi a za to vrijeme izmiksajte preostalih 300 ml u šlag.
- Ohlađenu čokoladu špatulom umiješajte u šlag, polako i laganim pokretima.
- Prelijte preko biskvita i stavite u hladnjak dok radite drugu kremu.
Krema od jagoda:
- 300 g jagoda
- 60 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 instant želatina
Priprema:
- Jagode izblendajte u pire. Iskoristite max 350 ml pirea kako ne bi bila prerijetka krema.
- Zakuhajte pire sa šećerom, ako koristite drugačiju želatinu, nju umiješajte odmah u vruće jagode.
- Ja koristim instant želatinu te nju umiksam u šlag.
- Vrhnje izmiksajte u šlag, pire od jagoda umiješajte špatulom polako u šlag. Premažite tu kremu preko kreme od tamne čokolade i vratite u hladnjak.
Krema od bijele čokolade:
- 200 g bijele čokolade
- 400 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Postupak je isti kao kod kreme s tamnom čokoladom. Premažite preko kreme od jagoda, ili je stavite u vrećicu za ukrašavanje pa ukrasite tortu po želji.
- Vratite na hladno još par sati, najbolje preko noći. Ukrasite po želji.
Napomena :
Tortu slažete u kalupu sobručem, naravno. Ja sam zaboravila ovog puta u žurbi, no obruč je dobro obložiti folijom ili pek papirom prije nanošenja kreme, kako bi izgled bio uredniji, posebno ako ne mislite tortu "oblačiti" u kremu, kao što ja nisam, pa djeluje malo neuredno