Nije bilo nekog povoda, ni rođendana, ni blagdana, ni druženja, ali jednostavno sam ju morala napraviti. Uglavnom, ispala je baš onako kako sam zamišljala. Nije komplicirana ni zahtjevna, čak nema ni previše posla kako se možda na prvu čini pa će se na našem stolu naći još mnogo puta.
BISKVIT:
- 4 jaja
- 8 žlica kristal šećera
- 4 žlice glatkog brašna
- 2 žlice mlijeka
- 1 žličica praška za pecivo
- 4 žlice kakaa
- 4 žlice ulja
- 1 naranča - naribana korica
GANACHE:
- 1/2 l slatkog vrhnja za šlag
- 400 g tamne čokolade
PRELJEV:
- 2 žlice šećera
- malo ruma po želji
- 2 žlice kakaa
- 2 dcl mlijeka
CURD:
- 250 ml iscijeđenog soka naranče
- 1/2 žličice naribane korice
- 75-85 g šećera
- 2 žlice praška pudinga od vanilije
- 3 žlice hladne vode
- 30 g maslaca
Priprema biskvita:
- Jaja izmutiti sa šećerom, uljem, mlijekom, zatim dodati suhe sastojke.
- Kada dobijete lijepu smjesu, izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte.
- Sastojci su za jedan biskvit, ja sam pekla dva, svaki posebno.
- Ako želite, ispecite odmah duplu smjesu pa prerežite biskvit popola.
Priprema kreme:
- Za kremu, zagrijte vrhnje do vrenja, nemojte dati da zakipi.
- Zatim ga prelijte preko izlomljene čokolade i miješajte dok se ne otopi i dobijete lijepu kremu.
- Mora se hladiti malo duže da bi se stisnula, ja je obično napravim večer prije da prenoći u frižideru.
- Prije upotrebe je sam dobro izmiksajte.
Priprema curda:
- Naribati koricu jedne naranče.
- Ispijediti sok i procijediti ga u lončić za kuhanje. Dodati koricu i šećer i kuhati na laganoj vatri.
- Razmutiti puding s vodom i uliti u smjesu i stalno miješati da ne nastanu grudice.
- Kad se zgusne, maknuti s vatre, pričekati da se malo ohladi i umiješati maslac. Čuvati u staklenci.
Preljev skuhajte u lončiću tako da pomiješate sve sastojke i kuhajte kratko, samo dok zavri. Prelijte preko toplog biskvita.
Slažite jedan biskvit, zatim ganache pa orange curd. Prekrijte drugim biskvitom i premažite ostatkom ganachea. Kreme nema dovoljno za premazivanje bočnih strana, ali ja je nisam ni htjela premazati jer više volim "naked" torte. Ukrasite po želji!
Druge recepte naše nove blogerice potražite na Facebook stranici 50 shades of hunger i istoimenom Instagram profilu!