Falafel kuglice - što su i kako ih najbolje pripremiti?

Vinka Tresić ; Falafel kuglice po receptu Vinke Tresić
Falafel kuglice su jednostavne i povoljne za pripremu, a mnogima su postale omiljen zdravi fast food, baš kao i autorici bloga "Veganica" Vinki Tresić
Vidi originalni članak

Ako tražiš najbolji recept za falafel, ne moraš tražiti dalje. Gastrolovka Vinka Tresić s bloga "Veganica" ima odličan i provjeren recept za falafel koji uvijek uspijeva, čak i od prve. Ako još ne znaš što je falafel ne brini, sve ćemo ti otkriti u nastavku. 

Što je falafel?

Falafel je bezmesna pržena kuglica kojoj je glavni sastojak slanutak. Posljednjih godina postao je sve popularnije jelo u Hrvatskoj, a korijene vuče s Bliskog istoka. Iako se uglavnom radi od slanutka, može se pripremiti i od boba. Jako je bitno napomenuti da se falafel radi od suhog slanutka koji se namače preko noći, a ne od kuhanog ili onog iz konzerve. Vinkin recept za falafel je odlična baza i za eksperimentiranje s okusima pa se uvijek možeš poigrati i po želji dodati ajvar, ciklu ili špinat. Tako će tvoje hrskave falafel kuglice biti u raznim bojama i još ukusnije. 

Falafel kuglice - kako ih poslužiti?

Osim okusa, najbolja stvar kod falafel kuglica je to što ih možemo poslužiti na mnogo načina. Možemo pripremiti umak za falafel i jednostavno ih grickati kao popodnevni snack. Možemo složiti falafel salatu s matovilcem, rukolom ili mladim špinatom, ali i falafel poslužiti umjesto mesa uz omiljeni prilog. Sve što ti je potrebno za slastan obrok je Vinkin najbolji recept za falafel kuglice i malo mašte. 

Falafel kuglice by Veganica

Sastojci za 20 falafel kuglica:

  • 250 g suhog slanutka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 veći crveni luk
  • 1 vezica svježeg lista peršina
  • 3 žlice brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica kima
  • 1 žličica mljevenih sjemenki korijandera
  • 1 žličica korice limuna
  • Papar
  • Sol
  • Ulje za prženje

Postupak:

  1. Slanutak dobro operi, stavi u duboku zdjelu i potopi u hladnu vodu (tako da voda bude iznad slanutka). Ostavi preko noći da slanutak nabubri (najbolje 12 sati).
  2. Sljedeći dan procijedi vodu, dobro operi i osuši slanutak.
  3. Osušeni slanutak stavi u blender i dodaj peršin, bijeli luk, nasjeckani crveni luk, brašno, sodu bikarbonu i koricu limuna.
  4. Sve skupa blendaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu (otprilike par minuta).
  5. Uzmi mali komad smjese i oblikuj ga u kuglicu.
  6. Zagrij ulje u što manjem loncu na srednje jakoj vatri.
  7. Stavi par kuglica u ulje (ne treba pretrpavati) i prži oko 3 do 4 minute, dok ne dobiju zlatnu boju.
  8. Posluži uz umak, salatu ili omiljeni prilog.

Dobar tek!

gotovo za tren Odlični popečci od slanutka i tikvica zdrava grickalica Napravi hrskavi slanutak za opuštenu večer ispred TV-a

Posjeti Gastro.hr