Focaccia s maslinama, cherry rajčicama i feta sirom

Tihana Lohinski
Naglo zahlađenje me pretprošlog vikenda podsjetilo na pravu jesen, a ne na kraj kolovoza. Čim se temperatura spustila, ja sam odmah počela zamišljati juhice, čajeve i dekice, ali odlučila sam se ipak još posvetiti ljetnim okusima i mirisima. Ipak, s obzirom na to da je vrućina ipak malo popustila, sada bez problema palim pećnicu.
Vidi originalni članak

Već neko vrijeme planiram napraviti foccaciu, a ovog vikenda sam konačno zamijesila tijesto po receptu iz jedne knjige s mediteranskim jelima, uz malu prilagodbu mojim ukusima. Zapravo je jako jednostavno i potrebno je samo nekoliko minuta za napraviti tijesto.

 

Strawberry Soup Krostata sa sirom, smokvama i medom - ljeto u punom sjaju!

 

Nakon toga, sat-dva strpljenja dok se ono diže: za to vrijeme pogledate koju epizodu omiljene serije, a onda pripremite sve za pečenje, na tijesto pobacate željene sastojke, začinite nekim mirisnim mediteranskim začinima koji sve podignu na još višu razinu i – pravac u pećnicu!

 



Kad je kuhinja zamirisala, odma sam ogladnila (iako sam već bila ručala) pa sam jedva dočekala foccacia bude pečena i da otkinem komadić sa strane. Najviše me bilo strah da tijesto ne ispadne tvrdo, onako gumeno, ali na moju veliku sreću, to se nije dogodilo i tako danas na poslu imam odličan domaći gablec, koji uz to nije nezdrav i mastan, jer sam koristila mješavinu integralnog i kukuruznog brašna, a idući put foccaciu zamijesiti s pirovim brašnom.

 

Strawberry Soup Šest genijalnih ideja za kvalitetan gablec na poslu



Naravno, ako vam je tako draže, vi možete sve napraviti i samo od bijelog brašna, ili nekog drugog po vašem izboru.

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu

 

Ljetni hit! Schwarzwald sladoled na štapiću - ovo moramo isprobati

 

 

Sastojci:

  • 350 grama brašna (ja sam kombinirala: 150 grama integralnog brašna, 100 grama bijelog pšeničnog i 50 grama kukuruznog brašna)
  • pola žličice soli
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 200 ml mlake vode
  • 10-ak maslina nasjeckanih na sitno
  • još nekoliko cijelih maslina za gore (količina po vašem ukusu)
  • 10-ak cherry rajčica
  • feta ili neki slični sir za gore (količina po vašem ukusu i želji)
  • ružmarin za posipanje (može i bosiljak, origano ili majčina dušica)

Postupak:

  1. Pomiješati brašno, sol i suhi kvasac. Dodati maslinovo ulje, a zatim postupno dodavati vodu i zamijesiti tijesto.
  2. Po potrebi dodati još malo vode ili brašna. Mijesiti na pobrašnjenoj površiti nekoliko minuta, a zatim ostaviti u nauljenoj posudi i pokriti ju s krpom.
  3. Posudu staviti na toplo mjesto da se tijesto diže oko sat vremena, a ako imate vremena, može i duže.
  4. Kad se tijesto digne, još ga malo premijesiti, dodati u njega sjeckane masline i umijesiti tako da masline budu ravnomjerno pomiješane s tijestom.
  5. Tijesto rasporediti u tepsiji na papiru za pečenje. Možete napraviti jednu foccaciuiuiu ili više manjih. U tijestu prstima udubiti rupe, a zatim na njega staviti cherry rajčice, masline, feta sir i na kraju začine (ružmarin, origano, bosiljak ili majčinu dušicu). Po želji premazati maslinovim uljem prije pečenja.
  6. Peći oko 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 stupnjeva, dok focaccia dobije zlatkastu boju.

Dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr