Već neko vrijeme planiram napraviti foccaciu, a ovog vikenda sam konačno zamijesila tijesto po receptu iz jedne knjige s mediteranskim jelima, uz malu prilagodbu mojim ukusima. Zapravo je jako jednostavno i potrebno je samo nekoliko minuta za napraviti tijesto.
Nakon toga, sat-dva strpljenja dok se ono diže: za to vrijeme pogledate koju epizodu omiljene serije, a onda pripremite sve za pečenje, na tijesto pobacate željene sastojke, začinite nekim mirisnim mediteranskim začinima koji sve podignu na još višu razinu i – pravac u pećnicu!
Kad je kuhinja zamirisala, odma sam ogladnila (iako sam već bila ručala) pa sam jedva dočekala foccacia bude pečena i da otkinem komadić sa strane. Najviše me bilo strah da tijesto ne ispadne tvrdo, onako gumeno, ali na moju veliku sreću, to se nije dogodilo i tako danas na poslu imam odličan domaći gablec, koji uz to nije nezdrav i mastan, jer sam koristila mješavinu integralnog i kukuruznog brašna, a idući put foccaciu zamijesiti s pirovim brašnom.
Naravno, ako vam je tako draže, vi možete sve napraviti i samo od bijelog brašna, ili nekog drugog po vašem izboru.
Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 350 grama brašna (ja sam kombinirala: 150 grama integralnog brašna, 100 grama bijelog pšeničnog i 50 grama kukuruznog brašna)
- pola žličice soli
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 vrećica suhog kvasca
- 200 ml mlake vode
- 10-ak maslina nasjeckanih na sitno
- još nekoliko cijelih maslina za gore (količina po vašem ukusu)
- 10-ak cherry rajčica
- feta ili neki slični sir za gore (količina po vašem ukusu i želji)
- ružmarin za posipanje (može i bosiljak, origano ili majčina dušica)
Postupak:
- Pomiješati brašno, sol i suhi kvasac. Dodati maslinovo ulje, a zatim postupno dodavati vodu i zamijesiti tijesto.
- Po potrebi dodati još malo vode ili brašna. Mijesiti na pobrašnjenoj površiti nekoliko minuta, a zatim ostaviti u nauljenoj posudi i pokriti ju s krpom.
- Posudu staviti na toplo mjesto da se tijesto diže oko sat vremena, a ako imate vremena, može i duže.
- Kad se tijesto digne, još ga malo premijesiti, dodati u njega sjeckane masline i umijesiti tako da masline budu ravnomjerno pomiješane s tijestom.
- Tijesto rasporediti u tepsiji na papiru za pečenje. Možete napraviti jednu foccaciuiuiu ili više manjih. U tijestu prstima udubiti rupe, a zatim na njega staviti cherry rajčice, masline, feta sir i na kraju začine (ružmarin, origano, bosiljak ili majčinu dušicu). Po želji premazati maslinovim uljem prije pečenja.
- Peći oko 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 stupnjeva, dok focaccia dobije zlatkastu boju.
Dobar tek!