Korak po korak: Kruh od pirovog brašna

Nina Mrvica
Izrada kruha je nešto u čemu baš uživam. Ako me pratite već neko vrijeme, sigurna sam da ste to i sami primijetili. Svaki korak, od prolaska brašna kroz prste pa do vađenja kruha iz pećnice mi je potpuno očaravajuć.
Vidi originalni članak

I svaki taj korak zapisujem, proučavam, mjerim i uspoređujem. I koliko god različitih vrsta brašna imali, različitih pećnica i recepata, svima je jedno isto – kruhu trebate dati malo vremena, malo pažnje i vaše želje… i dobit ćete predivan proizvod, domaći kruh na vašem stolu.

 

Bake me by Nina Kineski kolačići sudbine i kako ih pripremiti kod kuće

 


 

Kada sam već spomenula različite vrsta brašna i žitarica, za pir mi šaljete jako puno upita. Nije ni čudo ako uzmemo u obzir da se radi o žitarici koja se često preporučuje kao zamjena za pšenicu.

Pir je ujedno i jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Za razliku od pšenice, pirovo brašno sadrži manje glutena (slabiji je) te je bogato vlaknima i mineralima. Pir ima manje kalorija, a više proteina od pšenice. Možete ga koristiti zasebno ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna i/ili orašastih plodova.

 

Bake me by Nina Torta od palačinki s kremom od vanilije i čokoladom

 

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 

Bake me by Nina Rožata - tradicija koju vrijedi sačuvati

 


  
Potrebno vam je:

  • 700 g integralnog pirovog brašna
  • 2 žličice soli
  • 35 g melase (možete koristiti med ili agavin sirup)
  • 510 ml mlake vode
  • 15 g svježeg kvasca

Postupak pripreme:

  1. U posudu stavite prosijano pirovo brašno, melasu ili med, sol na jednu stranu i razmrvljeni svježi kvasac na drugu stranu.
  2. Sastojke povežite pa ih prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Tijesto možete zamijesiti i s pomoću kuhinjskog robota s nastavkom za tijesto.
  3. U početku će vam tijesto djelovati dosta tekuće, tako treba biti. Samo mijesite dok vamse ne krene povezivati u kompaktnu smjesu. Ako vam se previše lijepi za ruke dodajte malo pirovog brašna na rub pa ga umijesite. Ja sam u dva navrata nadodala po jako malo
  4. brašna (ovisi i o vrsti pirovog brašna također).
  5. Tijesto možete dignuti u zrak i baciti o radnu podlogu, ovako ćete ga brže zamijesiti.
  6. Mijesite ga najmanje 15-ak minuta.
  7. Kada se tijesto povezalo i ne lijepi se, prebacite ga u lagano nauljenu posudu u kojoj će vam odmarati dva sata.
  8. Posudu prekrijte prozirnom folijom. Nakon 1 sat tijesto izvadite na radnu podlogu i premijesite ga. Vratite ga u posudu i ostavite još 1 sat. Ne zaboravite pokriti posudu prozirnom folijom.
  9. Pripremite banneton (drvenu posudu za oblikovanje tijesta) , ako nemate banneton uzmite plastičnu posudu u koju ćete postaviti čistu kuhinjsku krpu pazeći da vam pokrije unutrašnjost posude bez nabora. Na ovaj način će vam kruh imati lijepi okrugli oblik bez
  10. neravnina po sebi. Banneton ili posudu s kuhinjskom krpom pospite brašnom. Ja koristim rižino brašno, no vi možete ovo napraviti i sa pšeničnim ili pirovim brašnom
  11. Nakon što je kruh fermentirao dva sata nježno ga prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu. Formirajte ga u krug tako što ćete ga lagano pomicati rubovima vaših dlanova koje ste postavili na sami rub vašeg tijesta. Nježno ga vrtite u smjeru kazaljke na satu
  12. dok ne postignete željeni oblik.
  13. Tijesto pažljivo prebacite u banneton ili posudu pazeći da vam gornja strana kruha bude okrenuta prema dnu.
  14. Ostavite tijesto još 40 minuta.
  15. Pećnicu upalite u 230 stupnjeva. Odmah postavite posudu s polopcem da se i ona ugrije. Ako nemate ovakvu posudu postavite staru padelu na dno pećnice i pustite da se ugrije.
  16. Tijesto nježno prebacite u ugrijanu posudu ili na lim za pečenje (ako nemate posudu s poklopcem) koristeći papir za pečenje. Papir postavite na vrh banneton-ea ili posude pa skupa s njim okrenite banneton ili posudu kako bi vam tijesto izašlo.
  17. Prije pečenja je potrebno tijesto zarezati kako vam ne bi popucalo. Zarežite ga skalpelom.
  18. Kruh pecite 45-50 minuta, odnosno dok vam korica kruha ne poprimi lijepu rumenu boju. Prvih 30 minuta ga pecite poklopljenog, a nakon toga ga pecite bez poklopca. Ako ga pečete na limu, tada u ugrijanu padelu na dnu pećnice ulijte 150 ml vruće vode kako bi
  19. se stvorila para koja će kruhu dati divnu hrskavu koricu.
  20. Kruh čuvajte u zatvorenoj posudi i potrošite unutar 5 dana.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr