I svaki taj korak zapisujem, proučavam, mjerim i uspoređujem. I koliko god različitih vrsta brašna imali, različitih pećnica i recepata, svima je jedno isto – kruhu trebate dati malo vremena, malo pažnje i vaše želje… i dobit ćete predivan proizvod, domaći kruh na vašem stolu.
Kada sam već spomenula različite vrsta brašna i žitarica, za pir mi šaljete jako puno upita. Nije ni čudo ako uzmemo u obzir da se radi o žitarici koja se često preporučuje kao zamjena za pšenicu.
Pir je ujedno i jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Za razliku od pšenice, pirovo brašno sadrži manje glutena (slabiji je) te je bogato vlaknima i mineralima. Pir ima manje kalorija, a više proteina od pšenice. Možete ga koristiti zasebno ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna i/ili orašastih plodova.
Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 700 g integralnog pirovog brašna
- 2 žličice soli
- 35 g melase (možete koristiti med ili agavin sirup)
- 510 ml mlake vode
- 15 g svježeg kvasca
Postupak pripreme:
- U posudu stavite prosijano pirovo brašno, melasu ili med, sol na jednu stranu i razmrvljeni svježi kvasac na drugu stranu.
- Sastojke povežite pa ih prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Tijesto možete zamijesiti i s pomoću kuhinjskog robota s nastavkom za tijesto.
- U početku će vam tijesto djelovati dosta tekuće, tako treba biti. Samo mijesite dok vamse ne krene povezivati u kompaktnu smjesu. Ako vam se previše lijepi za ruke dodajte malo pirovog brašna na rub pa ga umijesite. Ja sam u dva navrata nadodala po jako malo
- brašna (ovisi i o vrsti pirovog brašna također).
- Tijesto možete dignuti u zrak i baciti o radnu podlogu, ovako ćete ga brže zamijesiti.
- Mijesite ga najmanje 15-ak minuta.
- Kada se tijesto povezalo i ne lijepi se, prebacite ga u lagano nauljenu posudu u kojoj će vam odmarati dva sata.
- Posudu prekrijte prozirnom folijom. Nakon 1 sat tijesto izvadite na radnu podlogu i premijesite ga. Vratite ga u posudu i ostavite još 1 sat. Ne zaboravite pokriti posudu prozirnom folijom.
- Pripremite banneton (drvenu posudu za oblikovanje tijesta) , ako nemate banneton uzmite plastičnu posudu u koju ćete postaviti čistu kuhinjsku krpu pazeći da vam pokrije unutrašnjost posude bez nabora. Na ovaj način će vam kruh imati lijepi okrugli oblik bez
- neravnina po sebi. Banneton ili posudu s kuhinjskom krpom pospite brašnom. Ja koristim rižino brašno, no vi možete ovo napraviti i sa pšeničnim ili pirovim brašnom
- Nakon što je kruh fermentirao dva sata nježno ga prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu. Formirajte ga u krug tako što ćete ga lagano pomicati rubovima vaših dlanova koje ste postavili na sami rub vašeg tijesta. Nježno ga vrtite u smjeru kazaljke na satu
- dok ne postignete željeni oblik.
- Tijesto pažljivo prebacite u banneton ili posudu pazeći da vam gornja strana kruha bude okrenuta prema dnu.
- Ostavite tijesto još 40 minuta.
- Pećnicu upalite u 230 stupnjeva. Odmah postavite posudu s polopcem da se i ona ugrije. Ako nemate ovakvu posudu postavite staru padelu na dno pećnice i pustite da se ugrije.
- Tijesto nježno prebacite u ugrijanu posudu ili na lim za pečenje (ako nemate posudu s poklopcem) koristeći papir za pečenje. Papir postavite na vrh banneton-ea ili posude pa skupa s njim okrenite banneton ili posudu kako bi vam tijesto izašlo.
- Prije pečenja je potrebno tijesto zarezati kako vam ne bi popucalo. Zarežite ga skalpelom.
- Kruh pecite 45-50 minuta, odnosno dok vam korica kruha ne poprimi lijepu rumenu boju. Prvih 30 minuta ga pecite poklopljenog, a nakon toga ga pecite bez poklopca. Ako ga pečete na limu, tada u ugrijanu padelu na dnu pećnice ulijte 150 ml vruće vode kako bi
- se stvorila para koja će kruhu dati divnu hrskavu koricu.
- Kruh čuvajte u zatvorenoj posudi i potrošite unutar 5 dana.
Dobar tek!