Savjeti i recept za pripremu savršenih krafnica

Sweety and Spicy
Krafne su mi oduvijek bile drage. Sjećam se još vrtićkog doba kada bih vikendom jutro započinjalo gledanjem Tom&Jerryja i Looney Tunesa uz tu predivnu slasticu za doručak. Pekmez, čokolada,vanilija. Nije bitno čime su punjene, bitno je samo da su krafne!
Vidi originalni članak

Iako sam već debelo u dvadesetim, moram priznati da je po ovom pitanju dijete u meni još uvijek prisutno. Priznajem, još uvijek volim pogledati crtiće ujutro i pojesti krafnu. Pa tko ne voli?! 

Otkud krafne dolaze i zašto ih volimo? 

Krafna je slastica od dizanog tijesta koje se prži u ulju i nadijeva različitim punjenjima. Podrijetlo vuče iz Srednje Europe, pretežito s prostora Njemačke.  U moru legenda o tome kako je nastala, izdvaja se ona koja kaže da je krafna nastala tako da je zaljubljena kuharica slučajno ubacila tijesto u vruću mast. Moram priznati kako je svojom nespretnošću usrećila mnoge ljude.

Kako je vrijeme prolazilo tako su se i recepti mijenjali pa danas imamo više vrsta krafna. Preciznije govoreći princip je svugdje isti, ali razlikuju se prema okusu i obliku. Američke krafne su drugačijeg oblika nego naše jer imaju rupu u sredini i ne pune se, nego se vrh umače u čokoladu ili kakvu glazuru i posipa s ukrasima.

Naše su krafne tradicionalnog okruglog oblika i pune se kremom od čokolade, vanilije ili pekmezom, a često i posipaju šećerom u prahu.

 

Sweety&Spicy Cimet rolice - sve o omiljenoj zimskoj dizanoj poslastici

 

Zašto „tetine krafne“?

Doba fašnika u mojoj je obitelji ono doba godine kada se krafna ne kupuje u pekari, već se zasuču rukavi i krene se u dugotrajni postupak njihove pripreme. Kod nas je teta kraljica dizanog tijesta, pa logično recept po kojem ih radimo je upravo njezin. Moram priznati da nikada nikome ne ispadnu kao njezine, ali ove godine sam se dobrano uspio približiti njezinim krafnama. Fascinantno je to kako isti recept može rezultirati s dva potpuno različita proizvoda.

Novina koju sam uveo ove godine je postupak izrade. Valjanje dizanog tijesta i rezanje čašom je out, a pekarski način je in! Tajnu sam saznao od slastičarke koja ima svoj obrt nedaleko od mojeg ulaza i čije su krafne za svaku pohvalu. Naime, umjesto da divno tijesto koje se dizalo satima ubijete valjkom, izradite kuglice odmah nakon što ste zamijesili tijesto i tako ih ostavite da se dižu. Svi mjehurići zraka koji su se stvorili u procesu dizanja tijesta tako će ostati prisutni, a krafna će biti puna, prozračna i prekrasnog okruglog izgleda.

Sada kada ste naučili sve o krafnama, vrijeme je da i sami prionete na posao i razveselite svoje ukućane i prijatelje pravim domaćim krafnama.

 

Sweety&Spicy M'hanncha - hrskavi, slatki smotuljci punjeni bademom

 

Želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Sweety&Spicy Piletina Tagine - marokanski specijalitet s maslinama i limunom

 

Sastojci:

  • 1 kvasac
  • 60 dkg glatkog brašna
  • malo soli
  • 4 žutanjaka 
  • 8 dkg šećera
  • 1/2 dl ruma
  • vanilin šećer
  • korica limuna
  • 2 žlice ulja
  • 3 dl mlijeka

Postupak pripreme:

  1. Pomiješajte germu s malo šećera i mlakim mlijekom te ostavite na toplom da se udvostruči.
  2. Pomiješajte prosijano brašno i sol te dodajte germu.
  3. U drugoj posudi izmiješajte u glatku smjesu žutanjke, rum, vanilin šećer, šećer, ulje, mlijeko te naribanu koricu limuna.
  4. Polako dodajte tekuću smjesu u brašno i zamijesite glatko tijesto. Bitno je dobro izraditi tijesto. Ako imate kuhinjskog robota, posao će naravno biti znatno lakši. No poslužit će i vaše ruke ili obični mikser s nastavkom za tijesto.
  5. Od tijesta napravite kuglice težine 80 g tako da vanjske rubove tijesta povlačite prema unutra te na kraju još rukama izmodelirate. Ova količina tijesta dovoljna je za otprilike 15 krafna. 
  6. Kuglice stavite na blago pobrašnjeni papir za pečene, pokrijte krpom, stavite na toplo mjesto. Ostavite ih barem 1-2 sata da se dižu, a svakako je poželjno što duže. Ja sam svoje krafne zamijesio ujutro i pustio da stoje 4 sata. 
  7. Zagrijte ulje na srednjoj jačini štednjaka. Bitno je da nije prevruće jer će krafne brzo izgorjeti! Budite jako oprezni u početku i pecite jednu po jednu krafnu.
  8. Pecite krafne polako tako da prilikom stavljanja u vruće ulje prvo stavite stranu koja nije bila u doticaju s podlogom (tj. okrenite tijesto na drugu stranu kada stavljate u ulje). Poklopite lonac kako bi se krafne napuhale. Nakon par minuta otklopite i preokrenite da se ispeku s druge strane. Više ne poklapate do iduće ture.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr