Kolumne 28. prosinca 2018.

Cimet rolice - sve o omiljenoj zimskoj dizanoj poslastici

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
"Dizana tijesta moja su specijalnost. Imam par odličnih recepata za njih i gotovo svaki put dobijem mekano, sočno i prozračno tijesto. A kako bolje spojiti zimske začine s dizanim tijestom, nego napraviti cinnamon rolls ili cimet rolice", piše nam Željka s bloga Sweety&Spicy.

Zima me uvijek inspirira da isprobavam različite recepte sa „zimskim“ začinima. Cimet, klinčić, zvjezdasti anis iznimno su aromatični začini koji obogate svako jelo; bilo slano, bilo slatko, pa čak i meni omiljeni zimski napitak uz vruću čokoladu - kuhano vino.

 

Možda vas zanima... Vruća čokolada: Kako je nastala i zašto je danas toliko volimo Kolumne

 

Zimski period mi nije baš vrijeme kada radim pretjerano puno kremastih kolača. Nekako su keksići i dizana tijesta u prvom planu, a i to je nešto za što moram paliti pećnicu pa je ugodno biti u toplini doma dok su vanjske temperature ispod ništice.

Dizana tijesta moja su specijalnost. Imam par odličnih recepata za njih i gotovo svaki put dobijem mekano, sočno i prozračno tijesto. A kako bolje spojiti zimske začine s dizanim tijestom, nego napraviti cinnamon rolls ili cimet rolice.

Ova slastica podrijetlom je sa sjevera Europe. Skandinavske i Baltičke zemlje u tome su specijalizirane, ali tradiciju pravljenja ovog kolača preuzele su i države Sjeverne Amerike.

 

Možda vas zanima... Pastéis de Nata - okusi koje sam donio iz Portugala Kolumne

 

Dizano tijesto nadjeveno cimetom svoje podrijetlo vuče još iz 18. stoljeća kada se prvi put javilo u Švedskoj gdje je i dan danas iznimno cijenjeno, pa je čak proglašeno i nacionalnim jelom te ima svoj dan - 4. listopada. Šveđani u svoje cimet rolice dodaju kardamom i posipaju ih šećerom u granulama te ih upravo to razlikuje od Amerikanaca koji u rolice dodaju začine za gingerbread i često ih prelijevaju icingom ili preljevom od sira.

Cimet rolice su postale iznimno popularne zadnjih godina, a kako izgleda moj recept i koji je moj tajni dodatak saznajte u receptu.

 

Možda vas zanima... Priča o Gingerbreadu: Kućica i slatki stanovnici Kolumne

 

Želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy


Sastojci:

  • 250 ml toplog mlijeka (nikako vruće) 
  • 7 g suhog ili 20 g svježeg kvasca 
  • 1 žlica meda  
  • 550 g brašna 
  • 100 g šećera 
  • prstohvat soli 
  • 1 jaje sobne temperature
  • 1 velika žlica kiselog vrhnja ili milerama 
  • malo ekstrakta vanilije 
  • 100 g maslaca 
  • 2-3 žlice cimeta
  • 4 žlice šećera (po mogućnosti smeđeg)
  • 75 g maslaca 

Postupak pripreme:

  1. U toplo mlijeko umiješajte med, 100 g brašna i kvasac te pustite da se kvasac nadigne.
  2. U ostatak brašna dodajte šećer, prstohvat soli, jaje, kiselo vrhnje, vaniliju i smjesu kvasca te miješajte lagano nastavkom za dizano tijesto.
  3. Kada se tijesto krene odvajati od posude i nastaju mjehurići dodajte omekšani maslac dok se on potpuno ne sjedini s ostatkom (tijesto će biti mekše i ljepljivije nego što ste navikli).
  4. Po njemu pospite brašna i pokrite ga krpom te ga ostavite na toplom mjestu, nekih 2 sata dok se ne udvostruči. 
  5. Kada je tijesto naraslo istresite ga na pobrašnjeni stol, pospite i gornju stranu te malo razvaljajte (20x50). Ja tijesto ne tretiram dalje, niti mijesim.
  6. Premažite ga smjesom od šećera, cimeta i otopljenog maslaca te zarolajte roladu. Moj trik s kojim se sigurno ne bi složili Šveđani je dodavanje žlice gorkog kakaa u smjesu jer okus bude još bolji. 
  7. Narezane pužiće stavite u tek uključenu pećnicu na 180 °C da se oni još malo dižu dok se pećnica grije. Pecite otprilike 40 minuta; ako već imate zagrijanu pećnicu onda ih pecite 25 minuta, ali ih prvo pustite još 30 minuta pod krpom da se nadignu.  

Dobar tek!

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.