Gingerbread, Paprenjak, Speculas, Medenjak... Sve su ovo nazivi i inačice istoga proizvoda, ali u različitim zemljama. Njegov je put do pojma kakvog danas poznajemo bio poprilično dug.
Predaja nalaže kako je sve krenulo od armenskih svećenika Gregoryja od Nikopola koji ga je donio u Francusku. Njemački su imigranti proširili ovu fantaziju do skandinavskih zemalja, a iz Engleske je došao do Amerike gdje se razvila priča o slatkoj gingerbread kućici jer je upravo taj kolač u tom obliku glavna slastica Amerikancima u božićno vrijeme.
Oblici ove slastice također variraju od države do države. Kod nas se medenjak često može vidjeti u obliku srca, u Nizozemskoj u obliku vjetrenjače, a u Engleskoj u obliku čovječuljka.
I mi smo radili svoj gingerbread. Sweety se potrudila izraditi jednu kućicu i nakratko postati Marica iz Grimmove bajke, a Spicy je izrađivao čovječuljke i sobove.
Kućica, Ivica i Marica
Zidam kuću trokatnicu, stvaram baku Mraz i djedicu. Kao što smo već rekli za ovaj projekt morat ćete biti jako marljivi i strpljivi. Okupite cijelu obitelj jer kao i kada radite pravu kuću poželjni su inženjer, dekorater i par pametnih dječjih glavica punih mašte da stvorite ovu mirišljavu i ukusnu bajku. Uz božićnu kućicu idu i božićni vlasnici i njihova vesela obitelj pa napravite i njih.
Sastojci:
- 450 g brašna glatkog
- 100 g šećera u prahu
- 150 g meda
- 150 g maslaca
- 3 žlice kakaa
- 1 čajna žlica sode bikarbone
- ½ čajne žlice praška za pecivo
- 1 čajna žlica cimeta
- malo papra, prstohvat soli
- 1 čajna žlica đumbira
Snijeg za ukrašavanje i lijepljenje:
- 500 gr šećera u prahu
- 2 bjelanjka
- malo limunovog soka
Postupak:
- Prosijte brašno, šećer u prahu, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, kakao i začine (možete kupiti i već gotovu mješavinu začina za medenjake, pa umjesto cimeta i đumbira staviti 2 čajne žlice mješavine ili po ukusu)
- U prosijane suhe sastojke dodajte mješavinu meda i maslaca koje ste na vatri sjedinili.
- Umijesite smjesu i pustite da odstoji u hladnjaku par sati. Možete i zamijesiti tijesto večer prije.
- Napravite oblike za kućicu ili medenjake, čovječuljke te pecite 10 minuta na 180 °C.
- Ohlađene keksiće ukrasite odnosno lijepite smjesom koju ste dobili tako da ste miksali desetak minuta dva bjelanjka i postepeno im dodavali šećer u prahu i malo limunovog soka. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje kako bi bili precizniji.
Par trikova kod izrade kućice
- Uzmite male rakijske čašice, kockice ili bilo što će vam poslužiti kao oslonac dok se prve stranice kućice lijepe odnosno suše.
- Ukrasite krov, obrube oko prozora ili vrata dok je kućica još uvijek u dijelovima i to posušite, tako ćete biti puno precizniji.
- Ogradice i druge ukrase kao i kućicu možete lijepiti sa smjesom od bjelanjaka i šećera.
- Trik koji ja volim su stakleni prozori na kućici. Njih možete napraviti tako da kristal bombone zdrobite i stavite na papir za pečenje te otopite u pećnici. Kada ih izvadite dobit ćete tanko staklo koje lijepite s unutarnje strane kućice.
- Ako modlicama izradite čovječuljka i okrenete ga naopako dobit ćete oblik soba kojeg je vrlo lako ukrasiti kao što možete vidjeti na slici. Za nos možete koristiti i M&M bombone ili dodajte jestivu boju u royal icing.
- Zapamtite: Nije bitno je li kućica najljepša i najbolja. Zabavite se pripremajući je i uživajući s obitelji, budite ponosni na svoju kreativnost jer miris koji osjećate kada prođete pored nje podsjećat će Vas na te lijepe blagdanske trenutke.
Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.
U slast!