Kolumne 22. prosinca 2017.

Priča o Gingerbreadu: Kućica i slatki stanovnici

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Priču braće Grimm o Ivici i Marici svi znamo, a san svakog od nas dok smo bili mali bio je upravo da dođemo u slatku kuću one vještice. Kućica od medenjaka s prozorima od šećera , obložena čokoladama i bombonima. Srećom sada kada smo malo stariji možemo ostvarivati svoje dječje snove, pa tako i ovaj.

Gingerbread, Paprenjak, Speculas, Medenjak... Sve su ovo nazivi i inačice istoga proizvoda, ali u različitim zemljama. Njegov je put do pojma kakvog danas poznajemo bio poprilično dug.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Predaja nalaže kako je sve krenulo od armenskih svećenika Gregoryja od Nikopola koji ga je donio u Francusku. Njemački su imigranti proširili ovu fantaziju do skandinavskih zemalja, a iz Engleske je došao do Amerike gdje se razvila priča o slatkoj gingerbread kućici jer je upravo taj kolač u tom obliku glavna slastica Amerikancima u božićno vrijeme.

 

Možda vas zanima... Čari blagdana: Četiri recepta za četiri omiljene slastice Kolumne

 

Oblici ove slastice također variraju od države do države. Kod nas se medenjak često može vidjeti u obliku srca, u Nizozemskoj u obliku vjetrenjače, a u Engleskoj u obliku čovječuljka.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

I mi smo radili svoj gingerbread. Sweety se potrudila izraditi jednu kućicu i nakratko postati Marica iz Grimmove bajke, a Spicy je izrađivao čovječuljke i sobove.

Kućica, Ivica i Marica

Zidam kuću trokatnicu, stvaram baku Mraz i djedicu. Kao što smo već rekli za ovaj projekt morat ćete biti jako marljivi i strpljivi. Okupite cijelu obitelj jer kao i kada radite pravu kuću poželjni su inženjer, dekorater i par pametnih dječjih glavica punih mašte da stvorite ovu mirišljavu i ukusnu bajku. Uz božićnu kućicu idu i božićni vlasnici i njihova vesela obitelj pa napravite i njih.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Sastojci:

  • 450 g brašna glatkog
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g meda
  • 150 g maslaca
  • 3 žlice kakaa
  • 1 čajna žlica sode bikarbone
  • ½ čajne žlice praška za pecivo
  • 1 čajna žlica cimeta
  • malo papra, prstohvat soli
  • 1 čajna žlica đumbira


Snijeg za ukrašavanje i lijepljenje:

  • 500 gr šećera u prahu
  • 2 bjelanjka
  • malo limunovog soka

Postupak:

  1. Prosijte brašno, šećer u prahu, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, kakao i začine (možete kupiti i već gotovu mješavinu začina za medenjake, pa umjesto cimeta i đumbira staviti 2 čajne žlice mješavine ili po ukusu)
  2. U prosijane suhe sastojke dodajte mješavinu meda i maslaca koje ste na vatri sjedinili.
  3. Umijesite smjesu i pustite da odstoji u hladnjaku par sati. Možete i zamijesiti tijesto večer prije.
  4. Napravite oblike za kućicu ili medenjake, čovječuljke te pecite 10 minuta na 180 °C.
  5. Ohlađene keksiće ukrasite odnosno lijepite smjesom koju ste dobili tako da ste miksali desetak minuta dva bjelanjka i postepeno im dodavali šećer u prahu i malo limunovog soka. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje kako bi bili precizniji.


Par trikova kod izrade kućice

  1. Uzmite male rakijske čašice, kockice ili bilo što će vam poslužiti kao oslonac dok se prve stranice kućice lijepe odnosno suše.
  2. Ukrasite krov, obrube oko prozora ili vrata dok je kućica još uvijek u dijelovima i to posušite, tako ćete biti puno precizniji.
  3. Ogradice i druge ukrase kao i kućicu možete lijepiti sa smjesom od bjelanjaka i šećera.
  4. Trik koji ja volim su stakleni prozori na kućici. Njih možete napraviti tako da kristal bombone zdrobite i stavite na papir za pečenje te otopite u pećnici. Kada ih izvadite dobit ćete tanko staklo koje lijepite s unutarnje strane kućice.
  5. Ako modlicama izradite čovječuljka i okrenete ga naopako dobit ćete oblik soba kojeg je vrlo lako ukrasiti kao što možete vidjeti na slici. Za nos možete koristiti i M&M bombone ili dodajte jestivu boju u royal icing.
  6. Zapamtite: Nije bitno je li kućica najljepša i najbolja. Zabavite se pripremajući je i uživajući s obitelji, budite ponosni na svoju kreativnost jer miris koji osjećate kada prođete pored nje podsjećat će Vas na te lijepe blagdanske trenutke.

 

Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.   
 

Možda vas zanima... Lungić na sasvim novi način - Spicyjeva azijska pustolovina Kolumne

U slast!

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.