Da, i nas dvoje smo jedni od „onih“ - božićni frikovi koji se raspamete kada vide prve upaljene lampice, čuju prve zvuke već svima poznatih božićnih hitova, čekaju Sam u kući kao da ga gledaju prvi, a ne 100. put.
No kako nije sve u materijalnom ono što nam je posebno drago kod prosinca je naravno onaj osjećaj povezanosti s obitelji i prijateljima koji u ovom dijelu godine najviše dolazi do izražaja, a jedna stvar koju obožavamo dijeliti s bližnjima je i hrana (u ovo slučaju pretežito ona slatka.. da, čak i Spicy tada peče kolače).
Keksići se u obje obitelji pripremaju prvi. Kod Spicyja se to svodi na pripremu najboljih i najkrhkijih vanilin kiflica koje ćete ikada kušati (bez pretjerivanja), Linzera s domaćim pekmezom i gingerbreadovima koje mu je pravi užitak ukrašavati.
Kod Sweety ćete pak naći mađarice, oblatne, raspukance, ali i spektakularnu medenu „Villu Sweety“ koja se zida polako i marljivo uz puno živaca.
Pa krenimo...
Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.
Vanilin kiflice
Kada je riječ o ovoj slastici za mene nema drugog recepta nego li onog od mamine tete. Vanilin kiflice MORAJU biti prhke inače ne valjaju. Nema boljeg osjećaja od onog kada prhko tijesto stavite u usta, a ono se doslovno rastopi. Mnogi ljudi griješe kada stavljaju jaje u ovo tijesto jer to je tajna. Jaje će od vaših keksića napraviti kamen i to ne želite.
Sastojci:
- 10 dg oraha
- 7 dg šećera u prahu
- 21 dg maslaca
- 28 dg glatkog brašna
Postupak:
- Od sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga sat vremena u hladnjaku da odstoji.
- Oblikujte rukama malu kuglicu, a zatim je između dlana razvucite i oblikujte u obliku roščića.
- Tako pripremljene kiflice posložite na masni papir i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C.
- Nakon što se kiflice ispeku ostavite ih malo da se ohlade te ih zatim oprezno dok su još mlake uvaljajte u šećer u prahu.
Linzeri
Naravno tu su i tradicionalni austrijski keksići koji su jako zabavni za pripremu. Ono što je po meni bitno je da se koristi kiselkastiji pekmez jer smo u božićno doba okruženi samo sa slatkim stvarima, pa ova slatko-kiselkasta kombinacija dođe kao pravo osvježenje. Zato koristim pekmez od ribizla ili višnje.
Sastojci:
- 30 dg glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 15 dg maslaca
- 10 dg šećera
- 1 vanilin šećer
- korica limuna ili naranče
- kiseli pekmez
- šećer u prahu
Postupak:
- Od sastojaka umijesite tijesto i ostavite sat vremena u hladnjaku da odmori.
- Tijesto razvaljajte a zatim modlicama oblikujte keksiće po želji. Potrebne su Vam dvije polovice - jedna bez rupice i jedna s rupicom. Ako nemate nastavak s rupicom dobro će Vam poslužiti tuljac na kojem je namotan konac i slično.
- Tako pripremljene keksiće posložite na masni papir i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C.
- Premažite polovicu bez rupice pekmezom i na njega nataknite onaj s rupicom koji ste prethodno posipali šećerom u prahu.
Mađarica
To je onaj kolač kojeg svi ljubitelji čokolade i krema obožavaju, a domaćinu predstavlja ponos na blagdanskoj trpezi. Da Vam iskreno priznam i meni je to najdraži blagdanski kolač, ali i najstresniji za pripremu.
Primjerice, linzeri, kiflice i gingerbreadi su ona vrsta kolača koja okuplja cijelu obitelj, svi članovi obitelji se vole uključiti u pripremu istih, neki ukrašavaju, dok drugi valjaju u šećer, a neki su tu da ukradu pokoji linzer pod izlikom „ionako ti sigurno nije u paru“. U svakom slučaju svi se jako dobro zabavljaju.
S druge strane kod mađarice nema šale, ona je kraljica koja privlači najviše komentara, komentari poput možeš se udati i vidi se da je radio profesionalac koji nadilaze klasične uglađene komentare poput ovo je jako fino imponiraju svakome tko je uložio trud u valjanje i strepljenje pred pećnicom i upravo zbog okusa i zadovoljstva znate da se trud isplatio.
Sastojci:
- 60 dkg brašna
- 5 dkg masti
- 20 dkg šećera
- 2 jaja
- 1, ½ dcl kiselog vrhnja
- 1 žlica ruma
- 1 p.p
Fila:
- 1 litra mlijeka
- 30 dkg šećera
- 6 žlica brašna
- 10 dkg čokolade
- 2 dkg maslaca
Postupak:
- Od svih sastojaka umijesiti tijesto koje nakon što odstoji nastojte razvaljati na 5-6 jednakih dijelova. Tko ima volje može i više.
- Kore peći svaku na obrnutoj strani protvana i papiru za pečenje, svega par minuta. Sami procijenite ovisno o debljini ali čim počnu dobivati boju izvadite iz pećnice . Dok se peče sve oči neka su uprte u pećnicu ;D
- Od sastojaka za fil, ukuhati kremu koju vruću prelijevate po korama.
- Zadnji sloj kore zaliti glazurom od čokolade.
Čokoladni raspucanci
Vizualno vrlo efektni božićni keksići, koji se na mome jelovniku nalaze već četvrtu godinu. Iako nije tradicionalni keks kojeg su pripremale moje bake, raspucanci su vrlo brzo osvojili goste i obitelj zbog intenzivnog čokoladnog okusa i mekoće.
Sastojci:
- 220 grama oštrog brašna
- 220 g čokolade za kuhanje
- 55 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 jaja
- pola žličice praška za pecivo
- malo ruma
- prstohvat soli
- šećer u prahu za valjanje
Postupak:
- Umutiti jaja sa šećerom i rumom , čokoladu i maslac otopiti na pari te umiješati u jaja.
- Prosijati brašno malo soli i prašak za pecivo u smjesu te dobro mikserom umutiti.
- U hladnjak staviti na par sati da se dobro stisne.
- Čajnom žlicom uzimati smjesu te oblikovati kuglice koje valjamo prvo u kristal šećer a zatim u prahu.
- Zagrijati pećnicu na 170° te peći keksiće 10 minuta.
U slast!