Očaravajuća krem juha od poriluka i krumpira

Vedran Bošković
Kada vam treba nešto da vas ugrije juha od poriluka jedno je od savršenih zimskih jela!
Vidi originalni članak

Ja vam nisam kao dijete baš bio ljubitelj juhe od poriluka, čak štoviše, uz mahune mi je to bilo jedno od najomraženijih jela. Ali kako to već inače biva, s godinama sam ga zavolio i naučio da isti ne služi samo za napraviti varivo sa suhim mesom. Želite recept za varivo od poriluka? Pročitajte ga ovdje

Nakon jednog jako “mesnog” vikenda odluka za prvo jelo u novom radnom tjednu je pala na “žlicu”, tako da sam nam pripremio ovakvu jednu finu krem juhu od poriluka i krumpira, koja uz par dodatak vrlo brzo postaje glavno jelo.

Juha od poriluka - recept: 

Sastojci:

  • 2 poriluka
  • 7-8 krumpira srednje veličine
  • 1 luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • začini (sol, papar…)
  • maslac
  • 1-1,5 l vode/temeljca 

po želji:

  • prženi slani kukuruz
  • pečena šunka
  • vlasac

Juha od poriluka - priprema:

  1. Luk sitno narežite te ga kratko dinstajte na maslacu. Češnjak također sitno narezati i dodati luku. Poriluk dobro operite, uklonite oštećene vrhove, prepolovite po dužini i narežite. Lagano ga dinstajte na maslacu pa nakon 5 minuta podlijte s 2 dcl vode.
  2. Krumpir također očistiti i narezati na manje komade te dodati u lonac zajedno s još litrom vode (idealno je ako imate povrtni temeljac). Kuhajte sve skupa dok krumpir ne bude gotov, otprilike 30 minuta.
  3. Sad ide onaj zabavni dio, skuhano povrće izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom u lijepu jednoličnu, divno zelenu krem juhu. Dodajte začine i 100 ml vrhnja za kuhanje i još jednom prokuhajte, cca 5 minuta.
  4. Poslužiti u zdjelici za juhu ili tanjuru tako da po vrhu stavite malo prženog slanog kukuruza, malo pečene šunke ili slanine i sitno sjeckanog vlasca.

U slast! :)

Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na:

Instagramu 

Blogu 

Facebooku 

 

Posjeti Gastro.hr