Ja vam nisam kao dijete baš bio ljubitelj juhe od poriluka, čak štoviše, uz mahune mi je to bilo jedno od najomraženijih jela. Ali kako to već inače biva, s godinama sam ga zavolio i naučio da isti ne služi samo za napraviti varivo sa suhim mesom. Želite recept za varivo od poriluka? Pročitajte ga ovdje!
Nakon jednog jako “mesnog” vikenda odluka za prvo jelo u novom radnom tjednu je pala na “žlicu”, tako da sam nam pripremio ovakvu jednu finu krem juhu od poriluka i krumpira, koja uz par dodatak vrlo brzo postaje glavno jelo.
Juha od poriluka - recept:
Sastojci:
- 2 poriluka
- 7-8 krumpira srednje veličine
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- začini (sol, papar…)
- maslac
- 1-1,5 l vode/temeljca
po želji:
- prženi slani kukuruz
- pečena šunka
- vlasac
Juha od poriluka - priprema:
- Luk sitno narežite te ga kratko dinstajte na maslacu. Češnjak također sitno narezati i dodati luku. Poriluk dobro operite, uklonite oštećene vrhove, prepolovite po dužini i narežite. Lagano ga dinstajte na maslacu pa nakon 5 minuta podlijte s 2 dcl vode.
- Krumpir također očistiti i narezati na manje komade te dodati u lonac zajedno s još litrom vode (idealno je ako imate povrtni temeljac). Kuhajte sve skupa dok krumpir ne bude gotov, otprilike 30 minuta.
- Sad ide onaj zabavni dio, skuhano povrće izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom u lijepu jednoličnu, divno zelenu krem juhu. Dodajte začine i 100 ml vrhnja za kuhanje i još jednom prokuhajte, cca 5 minuta.
- Poslužiti u zdjelici za juhu ili tanjuru tako da po vrhu stavite malo prženog slanog kukuruza, malo pečene šunke ili slanine i sitno sjeckanog vlasca.
U slast! :)
Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na: