Kremaste tagliatelle s umakom od pečene butternut tikve

Laura Roman
Butternut tikva, osim što je zdrava i fina, može poslužiti i kao baza za kremasti umak. U ovom receptu pokazat ću vam kako sam napravila bezglutensku paštu s umakom od pečene butternut tikve, češnjakom i timijanom.
Vidi originalni članak

Za ovaj recept koristila sam jednu manju butternut tikvu. Ono što je bitno spomenuti je da sam ju cijelu iskoristila u ovom receptu, te sam dobila izdašnu količinu umaka. Ako pripremate jelo samo za sebe, možete odvojiti dio umaka kako biste ga iskoristili za ovaj recept, a ostatak možete spremiti i iskoristiti kao dip za recimo, zapečene slatke krumpire. Ili možete iskoristiti samo pola pečene tikve za pripremu umaka, ali onda proporcionalno smanjite i količinu vrhnja za kuhanje.

U ovom jelu koristila sam bezglutenske tagliatelle, napravljene od kukuruznog brašna, no vi naravno možete upotrijebiti svoju omiljenu paštu po izboru. Pri serviranju, pašti sam dodala naribani cheddar sir kako bi jelo bilo još bogatije i ukusnije.

Sastojci:

  • 1 mala butternut tikva
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslaca
  • 150 mL vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • Sol, papar, timijan
  • Cheddar sir
  • Bezglutenske tagliatelle

 

La Vie Shobaine Uštipci s bananom brzo nestaju s tanjura

 

Postupak:

  1. Uklonite peteljku s butternut tikve, te ju prerežite na pola i izvadite sjemenke. Na pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, položite polovice tikve tako da kora bude prema dolje. Tikvu možete lagano nauljiti i začiniti prije pečenja, no budući da ćemo od nje napraviti umak, a ne odmah jesti, možete ju začiniti i u kasnijim fazama pripreme.
  2. Tikvu pecite oko 40 minuta, dok ne postane potpuno mekana. Nakon nekih 10-ak minuta pečenja, u pećnicu ubacite i neoljušteni češnjak kako bi se i on zapekao.
  3. Kada je tikva pečena, pustite ju da se malo ohladi. Odvojite meso od kore i stavite u blender ili električnu sjeckalicu. Češnjak bi trebao biti pečen i pretvoren u “pire”, te biste ga trebali moći jednostavno istisnuti i dodati tikvi. Sve dobro izblendajte dok ne dobijete finu kašu.
  4. Stavite kuhati paštu.
  5. U tavu dodajte maslac, te kašu od tikve i češnjaka. Vrijeme je da sve dobro začinimo: dodajte sol, papar, timijan i žličicu smeđeg šećera. Sve dobro izmiješajte, te dodajte 150 mL vrhnja za kuhanje. Nakon par minuta umak bi trebao biti gotov – dovoljno gust, i vrlo kremast.
  6. Paštu procijedite, te dodajte u umak i dobro promiješajte.
  7. Servirajte odmah, te po želji dodajte naribani cheddar sir. Dobar tek!

 

La Vie Shobaine Svi okusi pite od jabuka - u jednoj posudici

 

Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.

Posjeti Gastro.hr