Kruh od tamnog piva koji se ne mijesi

Irena Gavran
Sutra moj čoek i ja obilježavmo 10 godina! Trećinu života me lik trpi, bez imalo kuknjave. Dobro, možda malo. Zato ide ova objava. Jer on ovaj kruh obožava.
Vidi originalni članak

Sva druženja, fešte, obiteljski ručkovi njemu u čast su s ovim kruhom na stolu. Ja sam naravno prodala priču da je ovaj kruh sveto pismo, pa je posebno zahvalan, a zapravo, ništa lakše. Pa ako netko želi, neka isproba.

Jedina stvar je što bi Vam trebao ovaj pekač od lijevanog željeza - nadam se da ste ga svi kupili prije 2 mjeseca u Lidlu. 

 

Pregacha predstavlja... Brzi i odlični keksi s Oreo mrvicama

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Sastojci:

  • 400 ml mlake vode
  • 25 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 800 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 250 ml tamnog piva

 

Pregacha predstavlja... Mirisno i ukusno: Mekani keksi s jabukom


Priprema:

  1. Dan prije pečenja počinjemo s pripremam kruha. U veeeeliku ponudu uspite mlaku vodu izmrvite kvasac i dodajte šećer. Pustite da kvasac nadođe 10ak min.
  2. Dodajte brašno, sol i pivo i kuhačom dobro izmiješajte da se sjedini. Smjesa je jako ljepljiva, ali tako mora biti. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite da raste preko noći (14,15,16 sati) na sobnoj temperaturi.
  3. Sljedeći dan upalite pećnicu na 220 stupnjeva, u nju stavite posudu od lijevanog željeza i pustite da se grije.
  4. Krpu ili papir za pečenje pospite s dosta brašna. Istresite tijesto (koje će biti jako ljepljivo i dosta mekano, skoro tekuće) na tu krpu (ili papir) i s dobro pobrašnjenim rukama preklapajte tijesto od rubova prema sredini. Lagano, smireno (mada ćete vjerojatno biti ludi od lijepljenja i malo nereda , ako ste živac kao ja).
  5. Sad slijedi najteži dio. Izvadite posudu iz pećnice, pažljivo jer je vrela. Smanjite pećnicu na 200.
  6. Preko tijesta stavite papir za pečenje i okrenite ga s krpom, tako da taj centar prema kojem ste vukli tijesto bude dolje, na papiru.
  7. Tijesto s papirom prebacite u posudu, opet pazite da se ne opečete, poklopite i pecite 30ak min poklopljeno, a onda otklopite posudu i nastavite peći još 35-40 min.
  8. Kruh pustite da se malo ohladi prije rezanja (iako mi nikad nismo) i pažljivo, s puno mira odvojite papir od kruha (ne plašite se ako se otkida i gdje ne treba, samo polako i ide to️).

Posjeti Gastro.hr