Sva druženja, fešte, obiteljski ručkovi njemu u čast su s ovim kruhom na stolu. Ja sam naravno prodala priču da je ovaj kruh sveto pismo, pa je posebno zahvalan, a zapravo, ništa lakše. Pa ako netko želi, neka isproba.
Jedina stvar je što bi Vam trebao ovaj pekač od lijevanog željeza - nadam se da ste ga svi kupili prije 2 mjeseca u Lidlu.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 400 ml mlake vode
- 25 g svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 800 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 250 ml tamnog piva
Priprema:
- Dan prije pečenja počinjemo s pripremam kruha. U veeeeliku ponudu uspite mlaku vodu izmrvite kvasac i dodajte šećer. Pustite da kvasac nadođe 10ak min.
- Dodajte brašno, sol i pivo i kuhačom dobro izmiješajte da se sjedini. Smjesa je jako ljepljiva, ali tako mora biti. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite da raste preko noći (14,15,16 sati) na sobnoj temperaturi.
- Sljedeći dan upalite pećnicu na 220 stupnjeva, u nju stavite posudu od lijevanog željeza i pustite da se grije.
- Krpu ili papir za pečenje pospite s dosta brašna. Istresite tijesto (koje će biti jako ljepljivo i dosta mekano, skoro tekuće) na tu krpu (ili papir) i s dobro pobrašnjenim rukama preklapajte tijesto od rubova prema sredini. Lagano, smireno (mada ćete vjerojatno biti ludi od lijepljenja i malo nereda , ako ste živac kao ja).
- Sad slijedi najteži dio. Izvadite posudu iz pećnice, pažljivo jer je vrela. Smanjite pećnicu na 200.
- Preko tijesta stavite papir za pečenje i okrenite ga s krpom, tako da taj centar prema kojem ste vukli tijesto bude dolje, na papiru.
- Tijesto s papirom prebacite u posudu, opet pazite da se ne opečete, poklopite i pecite 30ak min poklopljeno, a onda otklopite posudu i nastavite peći još 35-40 min.
- Kruh pustite da se malo ohladi prije rezanja (iako mi nikad nismo) i pažljivo, s puno mira odvojite papir od kruha (ne plašite se ako se otkida i gdje ne treba, samo polako i ide to️).