Kolumne 08. prosinca 2019.

Kruh od tamnog piva koji se ne mijesi

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Sutra moj čoek i ja obilježavmo 10 godina! Trećinu života me lik trpi, bez imalo kuknjave. Dobro, možda malo. Zato ide ova objava. Jer on ovaj kruh obožava.

Sva druženja, fešte, obiteljski ručkovi njemu u čast su s ovim kruhom na stolu. Ja sam naravno prodala priču da je ovaj kruh sveto pismo, pa je posebno zahvalan, a zapravo, ništa lakše. Pa ako netko želi, neka isproba.

Jedina stvar je što bi Vam trebao ovaj pekač od lijevanog željeza - nadam se da ste ga svi kupili prije 2 mjeseca u Lidlu. 

 

Možda vas zanima... Brzi i odlični keksi s Oreo mrvicama Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Sastojci:

  • 400 ml mlake vode
  • 25 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 800 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 250 ml tamnog piva

 

Možda vas zanima... Mirisno i ukusno: Mekani keksi s jabukom Kolumne


Priprema:

  1. Dan prije pečenja počinjemo s pripremam kruha. U veeeeliku ponudu uspite mlaku vodu izmrvite kvasac i dodajte šećer. Pustite da kvasac nadođe 10ak min.
  2. Dodajte brašno, sol i pivo i kuhačom dobro izmiješajte da se sjedini. Smjesa je jako ljepljiva, ali tako mora biti. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite da raste preko noći (14,15,16 sati) na sobnoj temperaturi.
  3. Sljedeći dan upalite pećnicu na 220 stupnjeva, u nju stavite posudu od lijevanog željeza i pustite da se grije.
  4. Krpu ili papir za pečenje pospite s dosta brašna. Istresite tijesto (koje će biti jako ljepljivo i dosta mekano, skoro tekuće) na tu krpu (ili papir) i s dobro pobrašnjenim rukama preklapajte tijesto od rubova prema sredini. Lagano, smireno (mada ćete vjerojatno biti ludi od lijepljenja i malo nereda , ako ste živac kao ja).
  5. Sad slijedi najteži dio. Izvadite posudu iz pećnice, pažljivo jer je vrela. Smanjite pećnicu na 200.
  6. Preko tijesta stavite papir za pečenje i okrenite ga s krpom, tako da taj centar prema kojem ste vukli tijesto bude dolje, na papiru.
  7. Tijesto s papirom prebacite u posudu, opet pazite da se ne opečete, poklopite i pecite 30ak min poklopljeno, a onda otklopite posudu i nastavite peći još 35-40 min.
  8. Kruh pustite da se malo ohladi prije rezanja (iako mi nikad nismo) i pažljivo, s puno mira odvojite papir od kruha (ne plašite se ako se otkida i gdje ne treba, samo polako i ide to️).

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.