Maslac od jabuka - kremasto čudo idealno uz slatka i slana jela

FoodAndMood
Gotovo svake godine u jesen naše jabuke u Slavoniji nas daruju s toliko puno plodova da nam je više ponestalo ideja kako ih iskoristiti. Zato sam ove godine, uz klasičan pekmez od jabuka i šljiva, odlučila napraviti i maslac od jabuka.
Vidi originalni članak

Nemojte da vas naziv zavara - nema u njemu ni trunke maslaca. Tako se zove zbog svoje guste konzistencije, koja može varirati od vrlo glatke do one s komadićima jabuke u sebi, te koncentriranog okusa jabuke.

 

foodandmood Ovo još niste probali: Cheesecake s kupinama

 

Što ga duže kuhate, to ćete postići kremastiju, maziviju teksturu i tamniju boju. Ja sam svoj ostavila malo chunky, dakle s komadićima jabuke i takav mi se jako dopao. Osim kao namaz na palačinkama ili kruhu, vrlo dobro se slaže i sa zrelim sirevima pa će biti neobičan dodatak vašoj sirnoj plati, a možete ga koristiti i u slanim jelima.

Slasne recepte naše nove kolumnistice Mateje pronađite na blogu FoodAndMood, Facebook stranici i Instagram profilu.
 

Food and Mood Integralne američke palačinke sa sezonskim bobicama

 

Sastojci:

  • 1 kg jabuka (očišćenih i oguljenih)
  • 200 g smeđeg šećera
  • 1 dcl jabučnog octa
  • 1,5 žličica pumpkin pie spice mješavine (ili mješavine začina po vašem izboru)
  • vode po potrebi

Priprema:

  1. Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na sitne kockice. Stavite ih u posudu, dodajte vode da ih pokrije otprilike do pola. Kuhajte ih dok ne omekšaju povremeno miješajući. Meni je bilo potrebno oko 50 minuta, vama će biti potrebno možda i duže ako kuhate veću količinu.
  2. Maknite ih s vatre i dobro propasirajte štapnim mikserom. Vratite ih na vatru, dodajte jabučni ocat, šećer i začine i nastavite s kuhanjem neprestano miješajući. Kuhajte ga do željene konzistencije, odnosno kada se vidi dno posude kada prođete kuhačom. Meni je bilo potrebno oko 45 min.
  3. Vrući maslac od jabuka sipajte u vruće, sterilizirane staklenke, obrišite zaprljane rubove staklenke čistim papirom i odmah zatvorite također steriliziranim toplim poklopcem. Preokrenite staklenke na poklopac i pustite da se tako ohlade.
  4. Neotvorene staklenke čuvajte na suhom,tamnom i hladnom mjestu, najbolje u špajzu, a nakon otvaranja čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku od 2-3 tjedna.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr