U američke palačinke sam se zaljubila još prije nekoliko godina kada sam ih prvi puta probala u jednoj zagrebačkoj palačinkarnici, a od tada ih redovito radim i kod kuće.
Ovaj puta sam se odlučila za jednu zdraviju, cjelovitu varijantu američkih palačinki s integralnim brašnom koje je bogato vlaknima, mineralima i proteinima, a također će vas i duže držati sitima.
Slasne recepte naše nove kolumnistice Mateje pronađite na blogu FoodAndMood, Facebook stranici i Instagram profilu.
Za 10-12 američkih palačinki bit će vam potrebno:
- 140 g integralnog brašna
- 2 jaja
- 250 ml mlaćenice (stepke)
- 20 g kokosovog ulja (otopljenog i mlakog)
- 1 žlica meda
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice cejlonskog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira u prahu
- 1/3 žličice soli
Priprema:
- U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, sol, začine i sodu bikarbonu).
- U drugoj posudi dobro izmiješajte mlaćenicu, jaja, med i mlako kokosovo ulje. Mokre sastojke dodajte suhima tek toliko da se sjedine. Nemojte previše miješati kako bi vam palačinke ostale meke i pufaste. Pustite da smjesa odstoji oko 15-20 minuta.
- Pecite na zagrijanoj tavi na srednje jakoj vatri. S jedne strane pecite do minutu i pol, s druge manje od minute. Slažite ih na hrpicu kako bi vam ostale tople. Poslužite ih s namazom ili preljevom po želji.
Dobar tek!