Ovaj cheesecake bio je izazovan za napraviti jer sam ga radila kao rođendansku tortu za osobu koja, pa recimo to tako, ne preferira baš jesti slatko. Međutim, ja sam bila uporna u naumu da dokažem kako torta može biti ukusna i bez puno šećera, a znala sam da slavljenik voli kupine i tako je nastala ova raskošna ljepotica. Što da vam kažem, osim da je bio oduševljen i tražio komad više, a to se događa jako rijetko. Gotovo nikada. :)
Sastojci:
Podloga od keksa:
- 220 g keksa
- 100 g maslaca (otopljenog)
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1/3 žličice cimeta
Krema od sira:
- 600 g krem sira
- 2 jaja
- sok pola naranče
- 1 bourbon vanilija šećer
- 2 žlice bijelog šećera
Preljev od kupina:
- 400 g kupina
- sok druge polovice naranče
- 2 žlice bijelog šećera
- 1/2 žličice cimeta
- 1 žličica gustina
Dekoracija:
- Svježe kupine (po želji)
Priprema:
Sve sastojke za kremu izvadite iz hladnjaka nekoliko sati prije početka pripreme.
Priprema preljeva
- Stavite kupine u multipraktik i dobro ih izmiksajte dok ne dobijete gustu voćnu kašu. Procijedite ih kroz cjedilo. Pokušajte iscijediti što više soka, a koštice bacite.
- Iscijedite pola naranče, procijedite kroz cjedilo te ulijte u posudu s cijeđenim sokom kupina, cimetom i šećerom i stavite na vatru.
- Pustite da tekućina zavri neprekidno polagano miješajući. Kada je zakuhala, umiješajte gustin (koji ste prethodno pomiješali s malo vode)i nastavite miješati dok se sok ne zgusne. Maknite s vatre i pustite da se ohladi dok ne postane mlak.
Priprema kreme i podloge:
- Okrugli kalup s odvojivim dnom obložite papirom za pečenje. Upalite pećnicu na 160 °C.
- Kekse, cimet i šećer smiksajte zajedno u multipraktiku, a potom toj smjesi dodajte otopljeni maslac. Kratko izmiksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Utisnite smjesu u dno kalupa i stavite da se peče oko 8 min ili dok ne vidite da su keksi počeli dobivati boju. Kada je podloga gotova, izvadite ju iz pećnice i pustite da se malo prohladi.
- Pojačajte pećnicu na 180°C. U međuvremenu pripremite kremu od sira. Izmiksajte sir i šećer. Dodajte narančin sok, dobro sjedinite i potom dodajte jedno po jedno jaje. te sve vrlo kratko izmiksajte u glatku kremu.
- Izlijte kremu od sira preko keksa, a zatim pokapajte nekoliko žlica umaka od kupina po kremi i napravite željeni uzorak čačkalicom. Pecite oko 30 min ili do trenutka kad vidite da je sredina torte još malo "drhtava". Tada je cheesecake gotov.
- Izvadite ga iz pećnice da se prohladi. Stavite cheesecake i preljev od kupina na hlađenje u frižider na najmanje 6 sati ili najbolje preko noći. Ukrasite ga svježim kupinama i poslužite ga s ostatkom preljeva.
Dodatni savjet:
Cheesecake kojeg vidite na fotografijama rađen je u kalupu promjera 20 cm. Možete ga raditi i u većem kalupu, ali računajte da će vam onda biti tanji i da ćete možda htjeti malo povećati količinu podloge od keksa.
Slasne recepte naše nove kolumnistice Mateje pronađite na blogu FoodAndMood, Facebook stranici i Instagram profilu.