Prijatelji će te obožavati zbog ovog mojito tarta

Ana Prša
A što kažeš na mojito kao kolač? Mojito tart. S yuzuom.
Vidi originalni članak

Yuzu je citrusno voće koje na prvi pogled liči na male žute mandarine. Stručnjaci kažu da je yuzu na prvom mjestu sjajno prirodno sredstvo za borbu protiv stresa i depresije. To me je odmah privuklo. Jer tko danas nije pod stresom?! Pa idemo ga se probati
riješiti.

 

plava tacna Čokoladna torta s kremom od viskija - ultimativna čoko slastica

 

Ovo voće nisam vidjela nigdje kod nas za kupiti, ali zato je dostupno u obliku voćnog pirea/soka. Okusom me podsjeća na kombinaciju grejpa, mandarine i limuna.

 

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 120 g šećera
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 1 limun šećer
  • prstohvat soli
  • 1 žutanjak
  • 120 g maslaca sobne temperature

Postupak pripreme:

  1. Sve sastojke zamijesiti u tijesto, zamotati u foliju te staviti u hladnjak na sat vremena da odmori.
  2. Količina je dovoljna za šest malih kalupa (ja sam koristila kalupe promjera 8 cm, visine 2,5 cm).
  3. Tijesto razvaljati, izrezati i obložiti kalupe (tijesto je masno pa nije potrebno mazati kalupe).
  4. Tijesto izbosti vilicom. Prije pečenja staviti u zamrzivač na 15 minuta. Peći na 175°C cca 15-tak minuta.

Sastojci za žutu kremu:

  • 100 ml mlijeka
  • 2 žutanjka
  • 1 žlica gustina
  • 8 g šećera
  • 20 g yuzu pirea (umjesto yuzu pirea može se koristiti sok od limete)
  • 50 g maslaca

Postupak pripreme:

  1. Pjenasto izmiksati žutanjke sa šećerom, dodati mlijeko i gustin. Dobro izmiješati da nema grudica.
  2. Skuhati kremu te u mlako umiješati yuzu pire (ili sok od limete) te omekšali maslac.

 

plava tacna Alphabet cake srce - nova verzija najslađeg ljetnog trenda

 

Sastojci za mojito kremu:

  • 60 g glukoznog sirupa
  • 5 žlica bijelog ruma
  • 25 g yuzu pirea ( ili sok od limete)
  • šaka listova mente
  • 125 g mascarponea

Postupak pripreme:

  1. Na laganoj vatri otopiti glukozni sirup, maknuti s vatre, umiješati rum, yuzu i listove mente.
  2. Kada se sirup ohladi, potrebno ga je procijediti i umiksati u mascarpone.

Dodatno:

  • 2 dl slatkog vrhnja istući u šlag
  • naribana korica jedne limete - za ukrasiti
  • listići mente - za ukrasiti

Slaganje:
Na ohlađeno tijesto staviti prvo žutu kremu, pa bijelu, pa šlag. Ukrasiti možete okolo ostatkom kreme, naribati gore koricu limete i staviti nekoliko listića mente.

U slast!

 

Posjeti Gastro.hr