Na Žrnovskoj makarunadi pojelo se gotovo 300 kila makaruna
Zašto je bitno da smo koji kilometar od Žrnova? Upravo zbog događaja iz naslova, Žrnovske makarunade. Makaruni kao takvi su vrsta tjestenine o kojoj nema baš pisanih tragova, jedino je znano da su se pripremali za blagdane i obiteljska slavlja. O načinima pripreme u prošlosti i kakvo je stanje danas te o samoj manifestaciji sam popričao s gospođom Fani koja je članica udruge Žrnovski makaruni.
Ono što je dodatno za svaku pohvalu je to da svake godine ovo događanje ima humanitarni karakter. Ove godine se prikupljaju sredstava za kupovinu dva defibrilatora za područje Žrnova, na inicijativu udruge Korčulansko-pelješko srce. Također će sudjelovati i žene iz Lige protiv raka Blato koje će pripremati prikle iliti fritule.
Prije je priprema Žrnovskih makaruna bio cjelodnevni posao jer je domaćica najprije sat i pol vremena potrošila dok bi tankim štapićem napravila makarune, a zatim bi i po četiri sata pripremala šug, najčešće od divljači. Danas se makaruni prave unaprijed te se zamrzavaju, što zbog manjka vremena što zbog sve veće potražnje u ugostiteljskim objektima. Također prije su se kuhali na drvenastim ostatcima makije koju jede koze, a danas ipak to sve ide puno brže i jednostavnije. .
P.S. Skuhalo se na kraju 270 kg makaruna i prodalo oko 1600 porcija, a išlo se po još dodatnih 30 kg makaruna i to oko 8 sati navečer, znači nakon svega 2 sata što je počela prodaja. Cijena porcije: 40 kn, poštena količina za jednu odraslu osobu iako da se ne lažemo, mi smo dva puta stajali u red jer smo htjeli još malo.