Kolumne 12. kolovoza 2019.

Na Žrnovskoj makarunadi pojelo se gotovo 300 kila makaruna

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Godišnji odmor nas je ove godine odveo put Korčule. Smjestili smo se u uvali Tri žala, koji kilometar od Žrnova i svega nekih 4-5 kilometara od grada Korčule...

Zašto je bitno da smo koji kilometar od Žrnova? Upravo zbog događaja iz naslova, Žrnovske makarunade. Makaruni kao takvi su vrsta tjestenine o kojoj nema baš pisanih tragova, jedino je znano da su se pripremali za blagdane i obiteljska slavlja. O načinima pripreme u prošlosti i kakvo je stanje danas te o samoj manifestaciji sam popričao s gospođom Fani koja je članica  udruge Žrnovski makaruni.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković Udruga kao takva je osnovana 2014. s ciljem što bolje organizacije Žrnovske makarunade te broji stotinjak članova i isto toliko volontera. Zavidna brojka za otok, složit ćete se. Kako su većina članova starije dobi, kroz članstvo u udruzi se druže, putuju i učvršćuju prijateljstva. Također u organizaciji sudjeluje i ugostiteljski obrt Žrnovski dvori. Ovogodišnja makarunada je 12. po redu i, kako kaže Fani, svake godine napreduje, posebno u količinama pripremljenih makaruna. Od prve do ove dvanaeste su narasli otprilike 10 puta što je još jedan poprilično respektabilan podatak. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Ono što je dodatno za svaku pohvalu je to da svake godine ovo događanje ima humanitarni karakter. Ove godine se prikupljaju sredstava za kupovinu dva defibrilatora za područje Žrnova, na inicijativu udruge Korčulansko-pelješko srce. Također će sudjelovati i žene iz Lige protiv raka Blato koje će pripremati prikle iliti fritule.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković Na moje pitanje koja je tajna najboljih makaruna, Fani odgovara: “Svi Žrnovski makaruni su izvrsn,i a tajna je zapravo u šugu koji svaki ima svoj specifičan okus kojega daje ruka i iskustvo domaćice koja ga priprema.” Apsolutno nemam što za nadodati na ovaj odgovor. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Prije je priprema Žrnovskih makaruna bio cjelodnevni posao jer je domaćica najprije sat i pol vremena potrošila dok bi tankim štapićem napravila makarune, a zatim bi i po četiri sata pripremala šug, najčešće od divljači. Danas se makaruni prave unaprijed te se zamrzavaju, što zbog manjka vremena što zbog sve veće potražnje u ugostiteljskim objektima. Također prije su se kuhali na drvenastim ostatcima makije koju jede koze, a danas ipak to sve ide puno brže i jednostavnije. .

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković Woow!!! Kakva fešta! Po mojoj slobodnoj procjeni barem 1500-2000 ljudi se okupilo i kušalo makarune, samim time lako se da zaključiti da je ovo bila još jedna uspješna manifestacija u organizaciji udruge Žrnovski makaruni. Fun fact: na cijelom otoku je nestalo struje na cca 30-40 minuta i to već oko 20:30 h, ali vjerujte mi, nikome nije palo napamet da se ustane i ode nazad doma, eto koliko je bila dobra atmosfera. Osim hrane bilo je i pjesme i plesa pa čak i nastup folkloraša koji su izveli linđo. Divna večer u Žrnovu. Reći ću samo jedno: PONOVILO SE!

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

P.S. Skuhalo se na kraju 270 kg makaruna i prodalo oko 1600 porcija, a išlo se po još dodatnih 30 kg makaruna i to oko 8 sati navečer, znači nakon svega 2 sata što je počela prodaja. Cijena porcije: 40 kn, poštena količina za jednu odraslu osobu iako da se ne lažemo, mi smo dva puta stajali u red jer smo htjeli još malo. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.