Nakon ovih finih kolačića osjećat ćeš se kao da si u Portugalu

Life with cookie
Obožavam kada moji prijatelji putuju. Tako je nedavno jedan moj prijatelj bio u Portugalu i tamo se oduševio s desertom Pastel de nata. Kako se on oduševio, odlučio je meni donijeti par njih. Našao mi je i recept, a i ja sam našla još puno videa na YouTube-u. Ukratko, to je kombinacija tijesta nalik na dizano, kreme koja se peče i karamliziranog šećera. Uglavnom – FINO!
Vidi originalni članak

Jedan dan sam razmišljala da to napravim i odlučila malo detaljnije pročitati recept. I naravno, proces pripreme je poduži, tijesto treba odstajati, a na mom su satu već 22 h. Ako uzmemo u obzir da imam dvoje klinaca i odnedavno psa, full time job i sve ostale roditeljske obaveze, svaki dan bi trebala već oko 21 pasti u krevet, a ne  u 22 odlučiti da idem nešto raditi. No strast je strast, pa tako ni taj put nisam odustala.

Odlučila sam napraviti moju verziju. I mene je oduševilo. Možemo to i zvati lisnato s vanilin-burbon kremom, ali ja sam namjerno nazvala ovako jer je ideja došla od tog recepta. Planiram isprobati i originalnu verziju pa ću uskoro s vama podijeliti i taj recept.

 

 

 

Druge recepte blogerice Life with cookie potražite na njenom blogu i Instagram profilu!

 

life with cookie Puslice: Poslastica uz koju je život slađi

 


Sastojci:

  • 1 lisnato tijesto (sobne temperature)
  • Puding od vanilije
  • Burbon šećer
  • 1 čajna žličica vanilin ekstrakta
  • 6 jušnih žlica šećera
  • 50 g maslaca
  • 400 ml mlijeka

 

Priprema:

 

  1. Lisnato tijesto podijelite na 12 jednakih dijelova (svaku polovicu na 6 )
  2. Lisnato stavite u kalup za muffine (svaki dio u svoju “košaricu) i s prstima razvucite tako da napravite košarice (vidi sliku).
  3. U svaku košaricu stavite nešto na dno kako se lisnato ne bi jako diglo (keramičke loptice ili grah).
  4. Pecite na 180 stupnjeva cca 12-15 minuta (dok se lisnato lijepo ne ispeče i razlista)
  5. Za to vrijeme pripremite puding prema uputama – šećer,burbon šećer, puding razmutite u posudici, ostatak mlijeka zakuhajte te dodajte vanilin mješavinu i kuhajte dok ne dobijete puding. Pazite da smanjite količinu mlijeka.
  6. Dobiven puding prekrijte s prozirnom folijom i ohladite. U hladan puding umiješajte maslac sobne temperature dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  7. Ako vam se ne igra sa šećerom na vrhu uvijek možete ukrasiti sa šećerom no onda već imate sasvim drugačiji kolač.

 

 

life with cookie Gin je zvijezda ove kremaste mousse torte

 

 

Slaganje: Košarice izvadite iz kalupa i ako je potrebno u sredini utisnite malo tijesto da dobijete košarice. Punite košarice s kremom. Na vrh dodajte malo šećera i zapecite u pećnici s uključenim ventilatorom. Ja imam brener pa s njim karameliziram šećer.

 

 

 

Poslužite ohlađeno!

 

 

Posjeti Gastro.hr