Kolumne 1588 prikaza 31. kolovoza 2018.

Gin je zvijezda ove kremaste mousse torte

Life with cookie
Iako većinom puta radim torte koje su nekako tradicionalne ili voćne, zapravo sam veliki ljubitelj mousse torta. Jednostavne,  a opet bogate okusom stvarno mogu biti pravo osvježenje u ljetne dane. Kod svih mousse torta, pa tako i kod ove, najbitnije je zapravo poslužiti ih ohlađene.

Ovu tortu radila sam kolegi za rođendan, a baza joj je čokoladni biskvit na koji se naslanja mousse od čokolade i gina. Ukrasila sam ju jednostavno s malo čokolade i par malina. U ovakve torte uvijek možete dodati voće po želji. Istina  najbolje je pratiti neka osnovna pravila no sigurno nikada nećete pogriješiti s čokoladom  i narančom ili čokolada i neko bobičasto voće poput malina, kupina….

I zapamtite, kod jednostavnih torta uvijek je i nekako ljepše ako su one jednostavno ukrašene za posluživanje. Nemojte pretjerivati s previše ukrasa, čak i ako tako više volite,  jer nekada je ljepota u jednostavnosti.

 

 | Author: Life with cookie Life with cookie

 

Sastojci (20 cm kalup):

Za biskvit :

  • 3 jaja
  • 125 g šećera
  • 3 žlice vode
  • 15 g gustina
  • 15 g kakaa
  • 70 g brašna (oštro)
  • 1 čajna žlica praška za pecivo

Za mousse od čokolade:

  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 2 čajne  žličice želatine u prahu (ili 4 listića )
  • 2 žlice vode
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 0,3 dcl gina

Za mousse od žute dinje:

  • 500 g žute dinje
  • 70 g šećera
  • 1 dcl gina
  • 2 burbon vanilin šećera
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 6 listića želatine

 

 | Author: Life with cookie Life with cookie

 

Priprema:


Biskvit:

  1. žumanjke i šećer pjenasto izmiješati, te dodavati žlicu po žlicu vode. Voda neka bude što hladnija.
  2. Suhe sastojke (gustin, kakao, brašno i prašak za pecivo) dobro izmiješajte, a od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg.
  3. U žutanjke polako dodajte snijeg i suhe sastojke, pritom pazeći da snijeg ne “sjedne”.
  4. Pecite u pećnici cca. 25 min na 180 stupnjeva. Ne zaboravite staviti na dno papir za pečenje, kako bi vam bilo lakše kasnije odvojiti biskvit.

Mousse od čokolade:

  1. želatinu pomiješajte s vodom te ostavite 8-10 min.
  2. Za to vrijeme na pari otopite čokoladu s mlijekom i ginom. U toplu čokoladu dodajte želatinu i dobro umiješajte da ne ostanu mrvice želatine.
  3. Dok se smjesa od čokolade malo prohladi (ali mora biti još mlaka) umiješajte ju u šlag koji ste napravili od vrhnja te izlijte na kolač. Stavite da se ohladi i stisne, prije nego što stavljate sljedeći sloj moussea.


Mousse od gina i žute dinje:

  1. Žutu dinju očistite i narežite na kockice (cca. 2 cm).Stavite želatinu u hladnu vodu i ostavite ju cca 5-10 minuta.
  2. Za to vrijeme, šećer, burbon šećer, gin  i dinju stavite u lonac te kuhajte dok se šećer ne rastopi. Kada se sav šećer rastopi sa štapnim mikserom izmiksajte dinju da dobijete kašicu.
  3. U još toplu kašu od dinje dodajte želatinu koju ste prije dobro ocijedili u ruci i dobro umiješajte. Bitno je da ne ostanu komadići želatine u kremi.
  4. Tako pripremljenu kremu stavite u hladnjak na 1-2 h dok se želatina malo ne stisne. Kada se krema stisnula, izmiješajte ju pomoću pjenjače. Umutite čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u kremu.

Slaganje torte:

  1. Biskvit koji se ispekli, dobro ohladite. Stavite ga na pladanj za posluživanje, maknite papir za pečenje i oko biskvita vratite samo obruč. Obruč dobro stisnite oko biskvita da kasnije krema ne bi iscurila van. Biskvit namočite s malo mlijeka i gina.
  2. Na biskvit izlijte čokoladni mousse i stavite sve skupa u hladnjak. Za to vrijeme pripremite mousse od gina, koji izlijete na mousse od čokolade. Kako bi dobili što ljepše slojeve obavezno ostavite barem 2-3 h tortu s čokoladnim mousseom u hladnjaku kako bi se stisnuo.
  3. Kada ste složili  tortu do kraja ostavite je preko noći u frižideru. Obruč skinite tek nakon što se skroz stisla. Za odvajanje obruča koristite nož koji ste namočili u toplu vodu kako bi dobili ljepši rub.
  4. Tortu ukrasite s malo čokolade. Ako ne želite, sami slojevi će već biti dovoljan ukras za sebe.

 

 | Author: Life with cookie Life with cookie

 

Bacite oko i na druge recepte blogerice Life with cookie na njenom blogu, Facebook i Instagram profilu. 

 

Dobar tek!


 

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.