Kolumne 31. kolovoza 2018.

Gin je zvijezda ove kremaste mousse torte

foto: Life with cookie
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako većinom puta radim torte koje su nekako tradicionalne ili voćne, zapravo sam veliki ljubitelj mousse torta. Jednostavne,  a opet bogate okusom stvarno mogu biti pravo osvježenje u ljetne dane. Kod svih mousse torta, pa tako i kod ove, najbitnije je zapravo poslužiti ih ohlađene.

Ovu tortu radila sam kolegi za rođendan, a baza joj je čokoladni biskvit na koji se naslanja mousse od čokolade i gina. Ukrasila sam ju jednostavno s malo čokolade i par malina. U ovakve torte uvijek možeš dodati voće po želji. Istina, najbolje je pratiti neka osnovna pravila no sigurno nikada nećeš pogriješiti s čokoladom  i narančom ili čokolada i neko bobičasto voće poput malina, kupina….

I zapamtite, kod jednostavnih torta uvijek je i nekako ljepše ako su one jednostavno ukrašene za posluživanje. Nemojte pretjerivati s previše ukrasa, čak i ako tako više volite,  jer nekada je ljepota u jednostavnosti.

 

 | Author: Life with cookie foto: Life with cookie

 

Sastojci (20 cm kalup):

Za biskvit :

  • 3 jaja
  • 125 g šećera
  • 3 žlice vode
  • 15 g gustina
  • 15 g kakaa
  • 70 g brašna (oštro)
  • 1 čajna žlica praška za pecivo

Za mousse od čokolade:

  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 2 čajne  žličice želatine u prahu (ili 4 listića )
  • 2 žlice vode
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 0,3 dcl gina

Za mousse od žute dinje:

  • 500 g žute dinje
  • 70 g šećera
  • 1 dcl gina
  • 2 burbon vanilin šećera
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 6 listića želatine

 

 | Author: Life with cookie foto: Life with cookie

 

Priprema:


Biskvit:

  1. žumanjke i šećer pjenasto izmiješati, te dodavati žlicu po žlicu vode. Voda neka bude što hladnija.
  2. Suhe sastojke (gustin, kakao, brašno i prašak za pecivo) dobro izmiješajte, a od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg.
  3. U žutanjke polako dodajte snijeg i suhe sastojke, pritom pazeći da snijeg ne “sjedne”.
  4. Pecite u pećnici cca. 25 min na 180 stupnjeva. Ne zaboravite staviti na dno papir za pečenje, kako bi vam bilo lakše kasnije odvojiti biskvit.

Mousse od čokolade:

  1. želatinu pomiješajte s vodom te ostavite 8-10 min.
  2. Za to vrijeme na pari otopite čokoladu s mlijekom i ginom. U toplu čokoladu dodajte želatinu i dobro umiješajte da ne ostanu mrvice želatine.
  3. Dok se smjesa od čokolade malo prohladi (ali mora biti još mlaka) umiješajte ju u šlag koji ste napravili od vrhnja te izlijte na kolač. Stavite da se ohladi i stisne, prije nego što stavljate sljedeći sloj moussea.


Mousse od gina i žute dinje:

  1. Žutu dinju očistite i narežite na kockice (cca. 2 cm).Stavite želatinu u hladnu vodu i ostavite ju cca 5-10 minuta.
  2. Za to vrijeme, šećer, burbon šećer, gin  i dinju stavite u lonac te kuhajte dok se šećer ne rastopi. Kada se sav šećer rastopi sa štapnim mikserom izmiksajte dinju da dobijete kašicu.
  3. U još toplu kašu od dinje dodajte želatinu koju ste prije dobro ocijedili u ruci i dobro umiješajte. Bitno je da ne ostanu komadići želatine u kremi.
  4. Tako pripremljenu kremu stavite u hladnjak na 1-2 h dok se želatina malo ne stisne. Kada se krema stisnula, izmiješajte ju pomoću pjenjače. Umutite čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u kremu.

Slaganje torte:

  1. Biskvit koji se ispekli, dobro ohladite. Stavite ga na pladanj za posluživanje, maknite papir za pečenje i oko biskvita vratite samo obruč. Obruč dobro stisnite oko biskvita da kasnije krema ne bi iscurila van. Biskvit namočite s malo mlijeka i gina.
  2. Na biskvit izlijte čokoladni mousse i stavite sve skupa u hladnjak. Za to vrijeme pripremite mousse od gina, koji izlijete na mousse od čokolade. Kako bi dobili što ljepše slojeve obavezno ostavite barem 2-3 h tortu s čokoladnim mousseom u hladnjaku kako bi se stisnuo.
  3. Kada ste složili  tortu do kraja ostavite je preko noći u frižideru. Obruč skinite tek nakon što se skroz stisla. Za odvajanje obruča koristite nož koji ste namočili u toplu vodu kako bi dobili ljepši rub.
  4. Tortu ukrasite s malo čokolade. Ako ne želite, sami slojevi će već biti dovoljan ukras za sebe.

 

 | Author: Life with cookie foto: Life with cookie

 

Bacite oko i na druge recepte blogerice Life with cookie na njenom blogu, Facebook i Instagram profilu. 

 

Dobar tek!


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.