Neobična bučnica s rižinim papirom i sušenim rajčicama

Laura Roman
Ova neobična bezglutenska bučnica napravljena je s rižinim papirom i bez laktoze
Vidi originalni članak

Punjenje sačinjavaju tri sastojka: butternut tikva, tikvica i sušene rajčice. Naravno, tome ćemo još dodati začine kako bi se sve fino sljubilo.

Za kore koristimo rižin papir, isti onaj koji bi koristili za pripremu spring rolica a može se pronaći u gotovo svakom dućanu u  sekciji egzotičnih namirnica (većinom se to odnosi na dio s azijskom i meksičkom kuhinjom). Papir je prethodno potrebno kratko umočiti u mlaku vodu kako bi postao mekan i ljepljiv, no sve ću vam objasniti u uputama. 

 

la vie shobaine Povrtni smotuljci s grilanim povrćem i namazom od pečene paprike

 

Druge recepte potražite na blogu La Vie Shobaine i pratećem Instagram profilu!

Sastojci:

  • 500 gr butternut tikve
  • 200 gr tikvica
  • 50 gr sušenih rajčica
  • 1 jaje
  • 1 žlica gheeja
  • Sol, papar, timijan, origano, dimljena slatka paprika
  • Listovi rižinog papira

 

LA VIE SHOBAINE Hrskavi popečci od krumpira i mladog luka

 

Postupak:

  1. Sušene rajčice stavite u zdjelicu s toplom vodom i pustite ih 10 minuta kako bi se rehidrirale i postale mekane. Ako koristite sušene rajčice koje su konzervirane u ulju, možete preskočiti ovaj korak budući da su one već sočne i meke.
  2. Butternut tikvu ogulite i naribajte. U istoj posudi naribajte i tikvicu. Želite da vam budu na grublje naribane, kao kada radite pitu od jabuka. Posolite i pustite da odstoji nekoliko minuta kako bi višak vode izašao iz povrća.
  3. Rukama ocijedite tikvu i tikvicu te stavite u čistu posudu. Dodajte jedno jaje i promiješajte. 
  4. Rajčice nasjeckajte na sitne komadiće i dodajte u posudu s tikvama. Dodajte i začine: papar, timijan, origano i dimljenu slatku papriku. Dodala sam otprilike jednu malu žličicu svih ovih začina (osim papra). Pripazite na količinu soli koju ćete eventualno još dodati budući da su tikve već soljene prije.
  5. U veliku zdjelu dodajte toplu vodu. Ne želite da bude prevruća kako se ne biste opekli budući da ćete stavljati ruke u nju. Uzmite list rižinog papira i umočite ga u vodu. Ako vam zdjela nije dovoljno široka da cijeli list odjednom možete uroniti, oprezno umočite jedan pa drugi dio papira. Nemojte papir pustiti u vodi – onda vam se može dogoditi da se previše namoči i postane preljepljiv odnosno da vam se sav izvrne i zalijepi sam za sebe. Dovoljno ga je smočiti nekoliko sekundi sa svake strane.
  6. Nakon što ste namočili papir, stavite ga na radnu površinu. Uzmite malo punjenja i stavite ga u liniju po sredini papira, pazeći da vam rubovi ostanu prazni.  O vama ovisi koliko punjenja želite : možete raditi punije rolice (iako nemojte ih baš prepuniti jer ih onda nećete moći dobro zarolati) ili možete stavljati manje punjenja, iskoristiti više listova rižinog papira i tako dobiti više « tijesta ». 
  7. Kada ste na rolicu stavili punjenje, preklopite jedan dio prema sebi, drugi od sebe odnosno zarolajte jedan valjak. Pritisnite krajeve valjka i lagano ih zavijte kako biste zatvorili rolicu i kako vam punjenje ne bi ispalo van. 
  8. Na pleh koji ste obložili papirom za pečenje slažite rolice. Ja sam ih slagala u kružnom obliku i kod dodavanja svake nove, pokušala sam rubove odnosno krajeve rolice podviti pod prethodne. Budući da su listovi malo ljepljivi sve bi se trebalo dobro sljubiti. 
  9. Kada ste sve rolice napunili i složili, premažite sve s malo gheeja. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 20 – 25 minuta ili dok vam rubovi ne postanu lijepo zlatni i hrskavi. 

Servirajte mlako. Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr