Punjenje sačinjavaju tri sastojka: butternut tikva, tikvica i sušene rajčice. Naravno, tome ćemo još dodati začine kako bi se sve fino sljubilo.
Za kore koristimo rižin papir, isti onaj koji bi koristili za pripremu spring rolica a može se pronaći u gotovo svakom dućanu u sekciji egzotičnih namirnica (većinom se to odnosi na dio s azijskom i meksičkom kuhinjom). Papir je prethodno potrebno kratko umočiti u mlaku vodu kako bi postao mekan i ljepljiv, no sve ću vam objasniti u uputama.
Druge recepte potražite na blogu La Vie Shobaine i pratećem Instagram profilu!
Sastojci:
- 500 gr butternut tikve
- 200 gr tikvica
- 50 gr sušenih rajčica
- 1 jaje
- 1 žlica gheeja
- Sol, papar, timijan, origano, dimljena slatka paprika
- Listovi rižinog papira
Postupak:
- Sušene rajčice stavite u zdjelicu s toplom vodom i pustite ih 10 minuta kako bi se rehidrirale i postale mekane. Ako koristite sušene rajčice koje su konzervirane u ulju, možete preskočiti ovaj korak budući da su one već sočne i meke.
- Butternut tikvu ogulite i naribajte. U istoj posudi naribajte i tikvicu. Želite da vam budu na grublje naribane, kao kada radite pitu od jabuka. Posolite i pustite da odstoji nekoliko minuta kako bi višak vode izašao iz povrća.
- Rukama ocijedite tikvu i tikvicu te stavite u čistu posudu. Dodajte jedno jaje i promiješajte.
- Rajčice nasjeckajte na sitne komadiće i dodajte u posudu s tikvama. Dodajte i začine: papar, timijan, origano i dimljenu slatku papriku. Dodala sam otprilike jednu malu žličicu svih ovih začina (osim papra). Pripazite na količinu soli koju ćete eventualno još dodati budući da su tikve već soljene prije.
- U veliku zdjelu dodajte toplu vodu. Ne želite da bude prevruća kako se ne biste opekli budući da ćete stavljati ruke u nju. Uzmite list rižinog papira i umočite ga u vodu. Ako vam zdjela nije dovoljno široka da cijeli list odjednom možete uroniti, oprezno umočite jedan pa drugi dio papira. Nemojte papir pustiti u vodi – onda vam se može dogoditi da se previše namoči i postane preljepljiv odnosno da vam se sav izvrne i zalijepi sam za sebe. Dovoljno ga je smočiti nekoliko sekundi sa svake strane.
- Nakon što ste namočili papir, stavite ga na radnu površinu. Uzmite malo punjenja i stavite ga u liniju po sredini papira, pazeći da vam rubovi ostanu prazni. O vama ovisi koliko punjenja želite : možete raditi punije rolice (iako nemojte ih baš prepuniti jer ih onda nećete moći dobro zarolati) ili možete stavljati manje punjenja, iskoristiti više listova rižinog papira i tako dobiti više « tijesta ».
- Kada ste na rolicu stavili punjenje, preklopite jedan dio prema sebi, drugi od sebe odnosno zarolajte jedan valjak. Pritisnite krajeve valjka i lagano ih zavijte kako biste zatvorili rolicu i kako vam punjenje ne bi ispalo van.
- Na pleh koji ste obložili papirom za pečenje slažite rolice. Ja sam ih slagala u kružnom obliku i kod dodavanja svake nove, pokušala sam rubove odnosno krajeve rolice podviti pod prethodne. Budući da su listovi malo ljepljivi sve bi se trebalo dobro sljubiti.
- Kada ste sve rolice napunili i složili, premažite sve s malo gheeja. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 20 – 25 minuta ili dok vam rubovi ne postanu lijepo zlatni i hrskavi.
Servirajte mlako. Dobar tek!