Pavlova s jagodama i kremom od šumskog voća

NEVENA JOSIPOVIĆ Pavlova s kremom od šumskog voća i jagodama; foto:
Klasičnoj Pavlovoj dodaj još i sloj fine kreme od šumskog voća...
Vidi originalni članak

Tko još nije čuo za Pavlovu?! Lagana, ljetna, osvježavajuća torta. Spoj beze kore, ovaj put sa savršenom kremom od šumskog voća i šlaga.. Uvijek sam htjela isprobati nešto drugačije od samog šlaga, pa sam odlučila napraviti jednu finu kremu. Naravno, ideja je bila pun pogodak.

Jednostavan način pripreme Pavlove većini je poznat. Kod beze kore moraš paziti da se šećer istopi prilikom miksanja, temperatura pećnice mora biti lagana, nikako ne jača od 130°C. Krema je također bazična, ali o njoj ću ti pisati u samom receptu.

Što reći osim da je Pavlova kraljica proljeća i ljeta - kraljica laganih slastica. 

 

sezonski klasik Ledeni vjetar s jagodama pravi je slatki spektakl!

 

Za još slasnih kolumnistice Nevene, posjeti blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

Sastojci za koru: 

  • 5 bjelanjaka
  • 25 dag šećera
  • 1 žlica octa
  • 1 žlica gustina

Sastojci za kremu: 

  • 20 dag šumskog voća
  • 5 žlica gustina
  • 20 dag šećera
  • voda po potrebi
  • 2,5 dl slatkog vrhnja


Mama Drama Slojevita slastica s malinama gotova je za 15 minuta

 

Priprema:

  1. Bjelanjke istuci u čvrsti snijeg, zatim miksajući dodaj šećer i ocat. Nastavi miksati dok se šećer ne otopi. Pri kraju dodaj gustin.
  2. Pećnicu zagrij na 120°C, pleh obloži papirom za pečenje. Papir možeš premazati s malo maslaca.
  3. Smjesu izlij na papir i pažljivo oblikuj u tortu. Možeš biti uredna, ali Pavlova je ljepša kad je prirodna.
  4. Beze koru peci otprilike 75 minuta. Zatim do pola otvori vrata pećnice i pusti još 15 min da odmori. Koru izvadi iz pećnice, skini papir za pečenje i stavi na stalak za torte.
  5. Dok se beze kora peče, napravi kremu. Polovicu šumskog voća (može smrznuto ili svježe) pomiješaj sa 1 dl vode i izradi štapnim mikserom. Dolij vode da ti ispadne 6 dl tekuće smjese. Malo tekućine odvoji i umutite gustin. Ostatak tekućine, zajedno sa šećerom, stavi zakuhati. Unutra dodaj preostalih 10 dag šumskog voća.
  6. Kada tekućina provrije, umuti u nju gustin. Miješaj dok ne provrije, a zatim makni s vatre i pusti da se dobro ohladi.
  7. Kada se krema ohladila, posebno izmiksaj slatko vrhnje u šlag te ga dodaj u kremu od šumskog voća.
  8. Dobro sjedini šlag i kremu. Dobivenu kremu žlicom rasporedi po beze kori; ne trebaš biti uredna jer je to i čar Pavlove.
  9. Za kraj, Pavlovu ukrasi svježim jagodama ili voćem po želji. Obavezno ju dobro ohladi prije posluživanja. 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr