Počela je sezona jagoda, a u njima ćeš najbolje uživati ako pripremiš ovaj divan slatki klasik - ledeni vjetar s jagodama
Savršene beze kore, lagana i prozračna krema i voće koje upotpunjuje ovaj kolač. Kodledenog vjetra većina ima problema s izradom i sušenjem beze kora.Za njih je potrebno imati strpljenja i vremena jer je u tome ključ uspjeha.
Krema zaledeni vjetarmora biti lagana i prozračna, a to ćeš postići tako da žumanjke i šećer miksaš minimalno 10 minuta. Od voća obično koristim jagode i banane, kivi baš i ne preferiram, ali u originalnoj verziji i on se nalazi u kolaču. No ovaj put radimo ledeni vjetar isključivo s jagodama!
U nastavku pročitaj recept i doznaj kako napraviti savršene beze kore i prozračnu kremu za ledeni vjetar!
Druge recepte potraži na blogu Mama Drama, a baci oko i na njezin Instagram profil!
Ledeni vjetar s jagodama
foto: Nevena Josipović
Ne gasi ekran dok kuham
Ledeni vjetar s jagodama
50 MIN
pripreme
100 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Bjelanjak
9
kom
Sol
1
prstohvat
Šećer
300
g
Alkoholni ocat
1
žlica
Žumanjak
9
kom
Šećer
4
žlica
Oštro brašno
4
žlica
Mlijeko
400
ml
Vanilin šećer
2
kom
Maslac
250
g
Slatko vrhnje
800
ml
Jagode
300
g
Postupak
Za početak pećnicu upali na 130°C i obavezno uključi ventilator.Ako nemaš pećnicu s ventilatorom, onda ju upali na 120°C.
Za izradu kora koristi neku malo veću posudu i u nju stavi bjelanjke. Dodaj prstohvat soli i počni miksati. Kada se bjelanjci dobro zapjene dodaj pola šećera, nastavi miksati i kroz minutu dodaj ostatak šećera. Prilikom izrade ne smiješ pretući bjelanjke već moraju ostati kremasti. Pri kraju dodaj jušnu žlicu octa; ako nemaš jabučni, može i alkoholni (ja uvijek s njim radim). Posebno pripazi na teksturu snijega od bjelanjaka jer o tome ovisi izgled kore. Zapamti, snijeg mora biti kremast!
Koristi pleh od pećnice, onaj veliki, plitku varijantu. Obavezno ga obloži papirom za pečenje. Ako papir bježi, onda na krajevima tepsije stavi malo snijega od bjelanjaka da se papir prilijepi na tepsiju.
Snijeg od bjelanjaka ravnomjerno rasporedi po tepsiji i stavi u pećnicu te peci, odnosno suši 1 sat i 30 do 40 minuta. Vrijeme pečenja može se razlikovati od pećnice do pećnice - kora mora dobiti laganu boju, poput bijele kave.
Kada je kora pečena ugasi pećnicu i pusti ju još 3 minute bez da otvaraš vrata. Zatim ju izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi. Kada se kora ohladila, odlijepi ju s papira i prereži tako da dobiješ tri kore.
Za izradu kreme žumanjke miksaj i dodaj šećer i vanilin šećer. Nastavi miksati 10 minuta. Zatim naizmjenično dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiksaj smjesu da se ne stvore grudice.
Smjesu stavi na laganu vatru i neprestano miješaj pjenjačom. Smjesa ne smije zakuhati jer će jaja koagulirati pa ćeš dobiti kajganu. Miješaj dok se krema ne zgusne, a potom ju makni s vatre.
Izlij kremu u drugu posudu i prekrij je prozirnom folijom da se ne stvori korica. Maslac sobne temperature izmiksaj te ga dodaj u dobro ohlađenu kremu. Kremu dobro izmiksaj kako bi se maslac dobro povezao s kremom.
Jagode očisti, operi i nareži na kockice. U međuvremenu izmiksaj 500 ml slatkog vrhnja u šlag.
Na tacnu stavi jednu koru te premaži jednom trećinom kreme. Posloži voće po želji (u ovom slučaju jagode), zatim po njima stavi jednu trećinu šlaga. Ponovo stavi drugu koru, posloži jagode i šlag. Stavi treću koru, jagode i preostali šlag.
Izmiksaj preostalo slatko vrhnje u šlag i njime ukrasi kolač izvana.
Ostavi u hladnjaku preko noći i posluži rashlađeno.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.