Idealan je uz kavu ili čaj, topi se u ustima i nećete stati na samo jednom komadiću. Kada radim takve kolače gdje je biskvit osnova onda si obavezno dam zadatak da taj biskvit bude i sočan jer nema kreme.
S ovim sam uspjela odmah. Naranča je tu da kolaču da svježinu, aromu i kiselkastu notu, a čokolada da upotpuni okus. Zapravo savršen spoj. Njegova jednostavna priprema i fantastičan okus su njegove najveće vrline, stoga što čekate?! Bacite se na posao jer za svega 15 minuta pripreme možete imati ovaj sočan kolač na stolu.
U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
Potrebno vam je:
- 17 dag maslaca
- 14 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica 1 naranče
- 3 jaja
- 17 dag glatkog brašna
- 25 grama škrobnog brašna (gustina)
- 1 žličica praška za pecivo
- sok pola cijeđene naranče
- 1 sitno izrezana naranča
- 50 grama tamne čokolade sitno nasjeckane
Za preljev:
- sok jedne cijeđene naranče
Postupak pripreme:
- U posudi izmiksajte maslac. Zatim dodajte šećer, vanilin šećer, sok pola naranče i naribanu koricu naranče. Nastavite miksati dok se šećer i maslac ne sjedine.
- Tada dodajte jedno po jedno jaje, miksajte i zatim uspite brašno pomiješano s praškom za pecivo i škrobnim brašnom (gustinom).
- Kada ste smjesu izmiksali, dodajte komadiće naranče i čokolade. Dobro promiješajte kuhačom.
- Koristite duguljasti kalup, kojeg prethodno nauljite i pospete brašnom, umjesto toga možete koristiti i papir za pečenje.
- Biskvit izlijte u kalup te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C, minimalno 45 minuta. Obavezno čačkalicom probajte da li je pečen.
- Kada je kolač gotov, izvadite ga iz pećnice te pustite u kalupu 1 minutu, zatim kalup okrenite naopako i na njega stavite mokru krpu da vam biskvit lakše izađe iz kalupa. Ako koristite papir za pečenje onda to nije potrebno učiniti.
- Kada se kolač malo prohladi prelijte ga sa sokom cijeđene naranče. Po želji kada se skroz ohladi možete napraviti mješavinu od 60 grama šećera u prahu kojem dodate malo slatkog vrhnja dok ne dobijete gustu, bijelu pastu kojom možete preliti kolač.
Dobar tek!