Kolumne 12. siječnja 2020.

Kruh od naranče - sočan i neodoljivo sladak

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas sam odlučila napraviti savršeno sočan biskvit s komadićima naranče i čokolade.

Idealan je uz kavu ili čaj, topi se u ustima i nećete stati na samo jednom komadiću. Kada radim takve kolače gdje je biskvit osnova onda si obavezno dam zadatak da taj biskvit bude i sočan jer nema kreme.

 

Možda vas zanima... Meke rolice s cimetom u još slađem ruhu Kolumne

 

S ovim sam uspjela odmah. Naranča je tu da kolaču da svježinu, aromu i kiselkastu notu, a čokolada da upotpuni okus. Zapravo savršen spoj. Njegova jednostavna priprema i fantastičan okus su njegove najveće vrline, stoga što čekate?! Bacite se na posao jer za svega 15 minuta pripreme možete imati ovaj sočan kolač na stolu. 

 

Babka od čokolade Možda vas zanima... Čokoladna babka - kolač stvoren za hladne dane Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Donuts - američke krafne na domaći način Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Potrebno vam je:

  • 17 dag maslaca
  • 14 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica 1 naranče
  • 3 jaja
  • 17 dag glatkog brašna
  • 25 grama škrobnog brašna (gustina)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • sok pola cijeđene naranče
  • 1 sitno izrezana naranča
  • 50 grama tamne čokolade sitno nasjeckane

Za preljev:

  • sok jedne cijeđene naranče

Postupak pripreme:

  1. U posudi izmiksajte maslac. Zatim dodajte šećer, vanilin šećer, sok pola naranče i naribanu koricu naranče. Nastavite miksati dok se šećer i maslac ne sjedine.
  2. Tada dodajte jedno po jedno jaje, miksajte i zatim uspite brašno pomiješano s praškom za pecivo i škrobnim brašnom (gustinom).  
  3. Kada ste smjesu izmiksali, dodajte komadiće naranče i čokolade. Dobro promiješajte kuhačom.
  4. Koristite duguljasti kalup, kojeg prethodno nauljite i pospete brašnom, umjesto toga možete koristiti i papir za pečenje.
  5. Biskvit izlijte u kalup te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C, minimalno 45 minuta. Obavezno čačkalicom probajte da li je pečen.
  6. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz pećnice te pustite u kalupu 1 minutu, zatim kalup okrenite naopako i na njega stavite mokru krpu da vam biskvit lakše izađe iz kalupa. Ako koristite papir za pečenje onda to nije potrebno učiniti.
  7. Kada se kolač malo prohladi prelijte ga sa sokom cijeđene naranče. Po želji kada se skroz ohladi možete napraviti mješavinu od 60 grama šećera u prahu kojem dodate malo slatkog vrhnja dok ne dobijete gustu, bijelu pastu kojom možete preliti kolač. 

Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.