Imamo najbolji recept za pincu za najukusniji Uskrs
Najsočnija sirnica ili pinca neizostavan je dio uskrsnog blagdanskog stola i simbolizira ne samo blagdane, nego i tople proljetne dane pred nama. Iako gotovo svaka obitelj ima vlastiti recept za pincu, jedan od najboljih svakako je onaj Nevene Josipović, autorice bloga Mama drama. Ako za ovaj Uskrs i ti želiš pripremiti pincu, imamo recept koji uvijek uspije.
Uskrsna pinca je dio tradicije
Uz mladi luk, svježi sir, jaja i šunku, pinca je obavezni dio uskršnjeg tradicionalnog doručka, posebno u primorskim dijelovima Hrvatske. Danas je pinca popularna diljem zemlje i rado ju poslužuju čak i kontinentalci.
Točan tvorac pince nije poznat, no nagađa se kako je nastala još u vrijeme Mletačke Republike. Zanimljivo je da je pinca poznata i kao sirnica, no sir nije dio recepta. Nekada se umjesto kvasca koristilo "usireno" tijesto zbog čega je ime ostalo i danas.
Karakterističan oblik pince
Uskrsna pinca ima posebno žutu boju, ali i karakterističan oblik koji joj daje urezivanje prije pečenja. Tradicionalno postoje dvije opcije urezivanja - u obliku križa i u obliku trokrake zvijezde.
U nekim obiteljima se u sredini pince radi malo udubljenje kako bi nakon pečenja u njega stala pisanica. Koji god oblik urezivanja odabereš, svakako pripazi da sam urezani oblik ne premažeš žumanjkom kako bi pinca dobila poznati kontrast boja tijekom pečenja.
Recept za najsočniju pincu dolazi iz kuhinje Nevene Josipović, autorice bloga Mama drama. Potraži ga u nastavku...