Pravo proljetno: Kopriva kiflice s topljenim sirom

Vedran Bošković
Naš omiljeni bloger "Začinjeno s ljubavlju" ima nešto proljetno zeleno čemu ćete jako teško uspjeti odoljeti!
Vidi originalni članak

Nastavak zelenog tjedna donosi nam ove super zelene kiflice koje su nastale povodom jedne rođendanske fešte. 

Prva asocijacija na ove “male zelene” je da su rađene sa špinatom a kad kažem da u pitanju nije špinat nego kopriva uvijek nastupi malo nepovjerenja. Apsolutno neopravdano! Uostalom, prvi zalogaj i sve sumnje nestanu u trenu. 



Koprivu možemo slobodno nazvati zelenim blagom iz prirode jer je biljka koja je iznimno zdrava i korisna kako ljudima tako i drugim biljkama. Sadrži veliku količinu željeza i raznih vitamina, biljne soli i enzime.

tjestenina Kako dobro: Lazanje s mladim koprivama

Odlična je za detoksikaciju organizma i pomaže kod mnogih bolesti kao lijek ali i kao sredstvo sprečavanja pojave bolesti.



Kod brige za biljke u Vašem vrtu je odličan pripravak od koprive koji se koristi kao tekuće gnojivo koje potiče proizvodnju klorofila, privlači gliste u vrt i bogato je dušikom. Način pripreme: 1 kg koprive potopiti u 10 litara vode i ostaviti da stoji 3-4 dana. Koristi se razrijeđeno s vodom u omjeru 1:50 za prskanje ili 1:10 za zalijevanje.

Domaći sok od mente i koprive: Priroda u najljepšem obliku

Sastojci:

  • 200 g svježe koprive
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog Digo kvasca ili 1 svježi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 200 ml tople vode
  • 100 ml ulja
  • 150 g topljenog sira u trokutićima

Priprema:

  1. Za početak koprivi maknemo tvrdi dio stabljike i blanširamo vrhove i listove. Procijedimo i usitnimo štapnim mikserom ili u blenderu uz dodatak malo vode samo kako bi dobili lijepu teksturu te ostavimo da se hladi.
  2. U šalici ugrijemo malo vode/mlijeka u koju dodamo kvasac i šećer te malo brašna i ostavimo da kvasac proradi. Brašno i sol sjedinimo te kada kvasac nadođe umijesimo uz dodavanje koprive i ulja u mekano tijesto. Po potrebi dodati brašna. Ostavimo nekih 45 minuta da tijesto poveća svoj volumen barem za pola.
  3. Uključiti pećnicu i zagrijati je na 180 stupnjeva
  4. Pobrašniti radnu podlogu i razvaljati tijesto, rezati trokute, na svaki staviti komadić topljenog sira i slagati u pladanj za pečenje.
  5. Premazati kiflice s malo rastopljenog maslaca, posuti sezamom i opet ostaviti 15-ak minuta da se malo podignu te ih zatim ubaciti u pećnicu na cca 30 min. Nakon što su gotove pokriti ih krpom da malo “odmore” i poslužiti nakon 10-ak minuta. 

U slast :)

pita Pita od krumpira i koprive

Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na: Instagramu, Blogu i Facebooku!

Posjeti Gastro.hr