Nastavak zelenog tjedna donosi nam ove super zelene kiflice koje su nastale povodom jedne rođendanske fešte.
Prva asocijacija na ove “male zelene” je da su rađene sa špinatom a kad kažem da u pitanju nije špinat nego kopriva uvijek nastupi malo nepovjerenja. Apsolutno neopravdano! Uostalom, prvi zalogaj i sve sumnje nestanu u trenu.
Koprivu možemo slobodno nazvati zelenim blagom iz prirode jer je biljka koja je iznimno zdrava i korisna kako ljudima tako i drugim biljkama. Sadrži veliku količinu željeza i raznih vitamina, biljne soli i enzime.
Odlična je za detoksikaciju organizma i pomaže kod mnogih bolesti kao lijek ali i kao sredstvo sprečavanja pojave bolesti.
Kod brige za biljke u Vašem vrtu je odličan pripravak od koprive koji se koristi kao tekuće gnojivo koje potiče proizvodnju klorofila, privlači gliste u vrt i bogato je dušikom. Način pripreme: 1 kg koprive potopiti u 10 litara vode i ostaviti da stoji 3-4 dana. Koristi se razrijeđeno s vodom u omjeru 1:50 za prskanje ili 1:10 za zalijevanje.
Sastojci:
- 200 g svježe koprive
- 500 g glatkog brašna
- 1 vrećica suhog Digo kvasca ili 1 svježi kvasac
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 200 ml tople vode
- 100 ml ulja
- 150 g topljenog sira u trokutićima
Priprema:
- Za početak koprivi maknemo tvrdi dio stabljike i blanširamo vrhove i listove. Procijedimo i usitnimo štapnim mikserom ili u blenderu uz dodatak malo vode samo kako bi dobili lijepu teksturu te ostavimo da se hladi.
- U šalici ugrijemo malo vode/mlijeka u koju dodamo kvasac i šećer te malo brašna i ostavimo da kvasac proradi. Brašno i sol sjedinimo te kada kvasac nadođe umijesimo uz dodavanje koprive i ulja u mekano tijesto. Po potrebi dodati brašna. Ostavimo nekih 45 minuta da tijesto poveća svoj volumen barem za pola.
- Uključiti pećnicu i zagrijati je na 180 stupnjeva
- Pobrašniti radnu podlogu i razvaljati tijesto, rezati trokute, na svaki staviti komadić topljenog sira i slagati u pladanj za pečenje.
- Premazati kiflice s malo rastopljenog maslaca, posuti sezamom i opet ostaviti 15-ak minuta da se malo podignu te ih zatim ubaciti u pećnicu na cca 30 min. Nakon što su gotove pokriti ih krpom da malo “odmore” i poslužiti nakon 10-ak minuta.
U slast :)
Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na: Instagramu, Blogu i Facebooku!