Priča iz davnina: Kompot od dunja

Danijel Živković
Obzirom na to da se dunje beru kasno u listopadu plodovi se mogu dosta dugo čuvati. Ja sam svoje čuvam u podrumu i vjerujem da ću ih imati bar još mjesec dana. Naravno, ako ih sve ne pojedemo.
Vidi originalni članak

Dunja je inače namirnica vrlo bogata vitaminom C, koji nam je baš potreban u ovo doba prehlade i gripe.

Od nje možemo praviti pekmez, sok, žele, a ja sam se odlučio za kompot.

Dunja predstavlja simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, ljepote, postojanosti i neprolaznosti. I baš zbog toga donosim ovaj recept u dane oko Valentinova.

Sastojci:

– 5-6 dunja
– 1,5 l vode
– 10 žlica šećera
– 1 žlica meda
– 1/2 žličice mljevenih klinčića
– 1 žlica šećera s aromom limuna
– 1 filter vrećica čaja divlja trešnja

Priprema:
1. dunje ogulite, očistite, te narežite na manje komade
2. sve sastojke stavite u posudu za kuhanje
3. kada proključa kuhajte još 5-10 min
4. nakon što se malo ohladilo,filter vrećicu izbacite, a kompot poslužite

U slast, a ovdje potražite recept za kompot od šljiva i klementina!

Danijela možete pratiti na facebook stranici i blogu Kuhanje je lako.  

Posjeti Gastro.hr