Kolumne 15. veljače 2016.

Priča iz davnina: Kompot od dunja

Kompot od dunje
foto: Danijel Živković
gastro postao gastro.24sata.hr
Obzirom na to da se dunje beru kasno u listopadu plodovi se mogu dosta dugo čuvati. Ja sam svoje čuvam u podrumu i vjerujem da ću ih imati bar još mjesec dana. Naravno, ako ih sve ne pojedemo.

Dunja je inače namirnica vrlo bogata vitaminom C, koji nam je baš potreban u ovo doba prehlade i gripe.

Od nje možemo praviti pekmez, sok, žele, a ja sam se odlučio za kompot.

Dunja predstavlja simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, ljepote, postojanosti i neprolaznosti. I baš zbog toga donosim ovaj recept u dane oko Valentinova.

Kompot od dunje | Author: Danijel Živković foto: Danijel Živković

Sastojci:

– 5-6 dunja
– 1,5 l vode
– 10 žlica šećera
– 1 žlica meda
– 1/2 žličice mljevenih klinčića
– 1 žlica šećera s aromom limuna
– 1 filter vrećica čaja divlja trešnja

Priprema:
1. dunje ogulite, očistite, te narežite na manje komade
2. sve sastojke stavite u posudu za kuhanje
3. kada proključa kuhajte još 5-10 min
4. nakon što se malo ohladilo,filter vrećicu izbacite, a kompot poslužite

U slast, a ovdje potražite recept za kompot od šljiva i klementina!

Danijela možete pratiti na facebook stranici i blogu Kuhanje je lako.  

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.