Pripremi najbolje lazanje s domaćom tjesteninom

Sweety and Spicy ; Recept za lazanje s domaćom tjesteninom
Dok se bolognese umak krčka, pozabavi se pripremom domaće tjestenine...
Vidi originalni članak

Svi znamo da su lasagne Garfieldovo najdraže jelo, kao i perjanica talijanske kuhinje. Red domaće tjestenine, malo bolognese umaka pa béchamela i sira. I tako par puta ponovimo te završimo s obilatom količinom béchamela i sira pa sve zapečemo. List bosiljka i eksplozija kaloričnih okusa u našim ustima može početi. Ono što je bitno postići kod lasagna je da ne budu masne, suhe i da okusom budu taman - niti prejako začinjene, niti preslabo.

Inače ovo je jedno od mojih najdražih jela pa niti ne čudi da ih dosta često radim. No priznajem, obično ne radim svoje tijesto jer postupak pripreme traje poprilično i bez izrade vlastite tjestenine. Ipak, kada imam  dovoljno vremena onda ih radim from scratch, kak bi Englezi i Ameri rekli. Bolognese umak treba znati napraviti, a ključno je vrijeme pa sam ga lijepo kuhao gotovo dva sata na laganoj vatri. Dok se on krčkao, ja sam se pozabavio tjesteninom. 

Isprobaj i uživaj!

Sastoji za tjesteninu: 

  • 400 g glatkog brašna
  • 4 veća jaja
  • čajna žličica soli

Priprema tjestenine: 

  1. Brašno prosij na radnu površinu te u sredini napravi rupu. Dodaj sol i u rupu ulij lagano razmućena jaja pa umijesi tijesto tako da brašno s rubova povlačiš vilicom u sredinu. Pazi da ne napraviš rupu jer će se jaje razliti po cijeloj površini.
  2. Kada pokupiš brašno, kreni mijesiti tijesto tako da rukom pridržavaš jedan kraj tijesta, a dlanom gurate drugi kraj od sebe. Postupak traje 10-15 minuta i iznimno je zahtjevan, stoga se pripremi na dobar trening. Na kraju smjesa mora biti u potpunosti glatka.
  3. Tijesto zamotaj u plastičnu foliju i ostavi pola sata da odmori. Nakon što se tijesto odmorilo, vrijeme je za valjanje.

Ručno valjanje tijesta:
Podijeli tijesto na tri ili četiri komada. Na stol stavi plahtu te ju lagano pobrašni, a potom i tijesto. Najprije ga spljošti dlanom u kvadratni oblik te kreni valjati u svim smjerovima kako bi dobila plahtu. Kada si ga izvaljala u pravokutnik debljine oko 2 mm, nožem izreži pravokutnike te ih poslažite na površinu tako da se ne dotiču. Pokrij tjesteninu plahtom i ostavi da se suši barem sat vremena. Ponovi postupak s ostatkom tijesta.
Valjanje na mašinicu:
Tijesto podijelite na šest komada. Rukama ga spljošti kako bi bio otprilike iste širine kao što je stroj. Provuci jedan komad tijesta kroz stroj za tjesteninu, postavivši valjak na najširi razmak. Tri puta presavij tijesto i ponovno ga izvaljaj na toj debljini, a zatim ponovite postupak nekoliko puta bez presavijanja, pritom smanjujući razmak između valjaka. Pusti tijesto da se malo odmori, a zatim ga razreži na pravokutnike, lagano pobrašni, pokrij i pusti da se tako suši sat vremena. 

Sastojci za bolognese:

  • 500 g mljevenog mesa (omjer 350 g junetine od vrata, 150 g svinjetine od lopatice)
  • maslinovo ulje
  • 1 veći mladi luk ili 1/2 luka
  • 1 tikvica
  • 1 mrkva
  • 1 češnjak
  • 1 dl crnog vina
  • konzerva pelata
  • 250 ml vode ili temeljca
  • sol i papar
  • sušeni timijan i ružmarin

Priprema bolognesea: 

  1. Luk nasjeckaj na sitno pa prodinstaj na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast, a potom dodaj naribanu mrkvu i tikvicu te dinstaj dok voda ne ishlapi. Pred kraj ubaci i sitno sjeckani češnjak.
  2. Dodaj meso i dinstaj na srednje jakoj vatri 15-ak minuta. U početku meso nastoj što više razmrviti, a nakon pet minuta dodaj žličicu soli, malo papra te timijan i ružmarin
  3. Ulij vino i ostavi da kuha 10-ak minuta, a potom i pelate, koje si usitnila nožem, te vodu. Pojačaj vatru da počne ključati, a potom smanji na laganu i kuhajte sat i pol. Po potrebi dodatno začini. 

 

Sweety&Spicy Zagorske mlince lako možeš pripremiti kod kuće

 

Sastojci za bechamel: 

  • 1 l vrućeg mlijeka
  • 1 puna velika žlica brašna (cca 30 g)
  • velika kocka maslaca
  • 1 čajna žličica soli
  • papar
  • 1 čajna žličica muškatnog oraščića

Priprema bechamela: 

  1. Zagrij mlijeko zajedno sa začinima.
  2. U loncu otopi maslac pa dodaj brašno i energično miješaj dok se malo ne zazlati.
  3. Polako ulij vruće mlijeko, uz neprekidno miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok se umak ne zgusne. Po potrebi još malo začini.

Slaganje i pečenje:

  1. Dno protvana premaži laganim slojem béchamel umaka, a zatim slaži redoslijedom: tijesto, bolognese umak, béchamel, sir. Postupak ponovi nekoliko puta (ovisno o veličini protvana), a završi s velikom količinom béchamela i sira.
  2. Peci u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike sat vremena. Znat ćeš da su lasagne pečene kada dobiju zlatno smeđu boju na vrhu.

Gomila recepata čeka te na blogu Sweety&Spicy!

Posjeti Gastro.hr