Kolumne Gastrolovci 23. prosinca 2023.

Zagorske mlince lako možeš pripremiti kod kuće

zagorski mlinci
Zagorski mlinci foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Za pripremu tradicionalnih mlinaca potrebna su dva sastojka - brašno i voda...

Pečeni picek, patka ili purica ne mogu proći ako uz njih nisu servirani i mlinci. Ovaj (zagorski) klasik specifičan je po tome što ga ljudi ili vole ili ne vole. Osobno sam u ovoj prvoj grupi, iako uz pečenje volim pojesti i nekakvo pečeno povrće.

Kod mlinaca nema puno filozofije. Jelo je to koje je nastalo i do dana današnjeg je karakteristično za područje Hrvatskog zagorja. Zagorski mlinci nedavno su dobili i europsko priznanje kroz oznaku zemljopisnog podrijetla što ih čini posebnim i prepoznatljivim.

 

Možda vas zanima... Domaći slatkiš: Zlevanka koja uspijeva baš uvijek Kolumne

 

Za pripremu tradicionalnih mlinaca potrebna su dva sastojka – brašno i voda. I da, u mojim mlincima nema soli, a niti jaja. Soli nema jer se tako i tako kasnije prelijevaju vrućom vodom i uranjaju u začinjeni umak od pečenja, a što se tiče jaja mislim da su možda malo žilaviji ako su s jajima pa ih izbjegavam.

Znam da svaka kuća ima svoja pravila i da su od svakog mlinci najbolji, no eto ovo je verzija koja se radi u mojoj (zagorskoj) obitelji pa najte kaj zamerit

Ja sam svoje mlince pekao na staroj peći na drva što im je dalo još jedan autentični štih, no svakako je opcija i vruća tava ili limeni pleh u pećnici.

 | Author: Sweety and Spicy Priprema mlinaca korak po korak foto: Sweety and Spicy

Zagorski mlinci

Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna
  • 300 ml mlake vode

Postupak:

  1. Drvenom kuhačom ugrubo umijesi tijesto dok se ne sjedine sva voda i brašno, a potom rukama mijesi 10-ak minuta dok ne dobiješ sjajnu i kompaktnu kuglu. Tijesto ostavi da odmori, pokriveno plastičnom folijom, barem sat vremena.
  2. Odmoreno tijesto podijeli na četiri jednaka dijela i oblikuj kugle. Na plahti koju si posula oštrim brašnom razvaljaj valjkom jednu po jednu kuglu na debljinu od otprilike dva mm. 
  3. Razvaljane mlince peci na peći na drva, jako ugrijanoj tavi ili naopako okrenutom limenom plehu u pećnici na 250 °C tako da ih povremeno okreći sve dok ne lagano ne posmeđe. 
  4. Mlince posluži tako sirove, uz malo kiselog vrhnja s češnjakom, ili ih pofuri vrućom posoljenom vodom i umiješaj u masnoću od pečenja.

 | Author: Sweety and Spicy Zagorski domaći mlinci foto: Sweety and Spicy