Pržena svinjska jetrica - ideja za genijalan ručak

Slavonka
Mislim da je ovo drugi puta u životu da sam upotrijebila izraz “jetrica”. Mi to u Slavoniji zovemo džigerice i, moram priznati, ni jetrica ni džigerice nisu baš apetitlih naziv, ali mi je puno draže ovako, po naški.
Vidi originalni članak

Pržene svinjske džigerice se najčešće jedu u vrijeme svinjokolja. Obožavam ih ovako jednostavno pripremljene s hrpom bijelog luka i dobro posoljene. Stavite komad između dvije šnite svježe pečenog domaćeg kruha i nema boljeg sendviča, vjerujte mi.

 

Foodgasm Mamine kupus kifle - pecivo koje vraća u djetinjstvo

 

Većina nas zna spremiti ovo jelo pa je ovaj recept više kao podsjetnik ili ideja za idući ručak.

 

Foodgasm Faširanci s varivom od tikvica - sezonski tanjur za poželjeti!

 

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

Potrebno vam je:

  • 500 g svježe svinjske jetrice 
  • 300 ml mlijeka
  • 300 g brašna
  • 1 žličica soli za brašno
  • Sol, papar za posipanje nakon pečenja
  • 500 g svinjske masti za prženje
  • 1 cijela glavica bijelog luka sitno nasjeckana

Postupak pripreme:

  1. Svinjsku jetru narežite na tanke komade veličine dlana. 
  2. Tako narezane komade stavite u mlijeko najmanje 30 minuta prije pečenja. Mlijeko će omekšati jetricu.
  3. Brašnu dodajte sol i promiješajte. Ja volim dodati nekada i žličicu mješavine začina npr. Vegete, bude fino.
  4. Svinjsku mast stavite na laganu vatru da se zagrije. Pustite neka se postepeno otopi i zagrije na laganoj vatri kako vam ne bi zagorjela.
  5. Nakon što su se jetrica marinirala u mlijeku najmanje 30 minuta a mast postigla željenu temperaturu, komade jetrica uvaljate u brašno i odmah uronite u vruću svinjsku mast. 
  6. Pečete ih sa svake strane cca. 5 minuta! 
  7. Komade koji čekaju pečenje držite u mlijeku i netom prije pečenja ih uvaljate u brašno.
  8. Pečene jetrice/džigerice pospite sitno nasjeckanim bijelim lukom i posolite i popaprite!

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr