Ja sam odrasla nazivajući faširance pljacke. Tako je moja mama govorila i ne znam jel to još netko koristi ili je to moja mama skovala naziv.
U svakom slučaju, pljacke su vam faširanci, vjerujem da je to zbog zvuka koji se čuje kada oblikujete pljacku – pljac pljac. Haha, ajmo mi na recept, ovo ide u krivom smjeru.
Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Varivo od tikvica:
- 1 veća tikvica, očišćena od sjemenki
- 1 crveni luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice mljevene crvene paprike
- 1 žličica papra mljevenog
- Sol po ukus
- 1 žlica gustina
- 3 žlice ulja za prženje luka
- voda
- Po želji: Kiselo vrhnje
Za pljacke će vam trebati:
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 1 crveni luk, nasjeckan
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 1 žlica svinjske masti za pečenje
Ova količina je dovoljna za 8 pljacki prosječne veličine.
Postupak pripreme:
- Prvo začinite meso kako bi malo odstajalo prije pečenja. Mljevenom mesu dodajte nasjeckani luk, soli papar i promiješajte. Svakako probajte meso i dodajte još soli i papra ako vam je potrebno.
- Ovo je neka moja mjera koja mi odgovara što ne znači da će vama biti u potpunosti dovoljno. Također, nekad znam dodati mješavinu začina koju kupim u Kauflandu. Proizvođač je Opal i začin je za Steak. Super je jeftin začin a meni jedan od boljih za meso.
- Meso ostavite u hladnjaku do pečenja.
- Za varivo prvo naribajte tikvicu.
- Crveni luk i češnjak očistite i nasjeckajte.
- Lonac stavite na laganu vatru, dodajte ulje i pustite da se zagrije.
- Na zagrijano ulje dodajte sjeckani luk i pola sjeckanog češnjaka. Pržite par minuta.
- Dodajte mljevenu crvenu papriku i naribane tikvice. Sve promiješajte i dodajte dovoljno vode da prekrijete tikvice u loncu.
- Dodajte sol i papar po ukusu. Sve dobro promiješajte i pustite da se kuha na laganoj vatri 30-ak minuta.
- Dok se varivo kuha, oblikujte vaše faširance/pljacke. Na tavu stavite 1 žlicu masti i pustite da se zagrije. Pecite na laganoj vatri, nemojte na prejakoj kako vam bi zagorjeli.
- Ja ih pečem sa svake strane otprilike 5 minuta ali to ovisi o veličini i debljini.
- Kako biste bili sigurni da su faširanci gotovi, možete ih probiti do pola s vilicom i pritisnuti – ako izađe tekućina kod pritiskanja još ih pecite.
- Nakon 30 minuta, varivo je gotovo i možete ga zgusnuti. Odvojite u posudicu 5 žlica tekućine iz variva. Dodajte 1 žlicu gustina i dobro promiješajte.
- U varivo dodajte ostatak sjeckanog češnjaka i gustin i sve dobro promiješajte. Kuhajte još 5 minuta. Probajte varivo i dodajte još začina ako vam je potrebno.
- Varivo i pljacke poslužite uz žlicu kiselog vrhnja i svježi kruh.
Dobar tek!