Pržene svinjske džigerice se najčešće jedu u vrijeme svinjokolja. Obožavam ih ovako jednostavno pripremljene s hrpom bijelog luka i dobro posoljene. Stavite komad između dvije šnite svježe pečenog domaćeg kruha i nema boljeg sendviča, vjerujte mi.
Većina nas zna spremiti ovo jelo pa je ovaj recept više kao podsjetnik ili ideja za idući ručak.
Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Potrebno vam je:
- 500 g svježe svinjske jetrice
- 300 ml mlijeka
- 300 g brašna
- 1 žličica soli za brašno
- Sol, papar za posipanje nakon pečenja
- 500 g svinjske masti za prženje
- 1 cijela glavica bijelog luka sitno nasjeckana
Postupak pripreme:
- Svinjsku jetru narežite na tanke komade veličine dlana.
- Tako narezane komade stavite u mlijeko najmanje 30 minuta prije pečenja. Mlijeko će omekšati jetricu.
- Brašnu dodajte sol i promiješajte. Ja volim dodati nekada i žličicu mješavine začina npr. Vegete, bude fino.
- Svinjsku mast stavite na laganu vatru da se zagrije. Pustite neka se postepeno otopi i zagrije na laganoj vatri kako vam ne bi zagorjela.
- Nakon što su se jetrica marinirala u mlijeku najmanje 30 minuta a mast postigla željenu temperaturu, komade jetrica uvaljate u brašno i odmah uronite u vruću svinjsku mast.
- Pečete ih sa svake strane cca. 5 minuta!
- Komade koji čekaju pečenje držite u mlijeku i netom prije pečenja ih uvaljate u brašno.
- Pečene jetrice/džigerice pospite sitno nasjeckanim bijelim lukom i posolite i popaprite!
Dobar tek!