Quiche Lorraine - priča o najfinijoj piti na svijetu

Thinkstock
Moja mama je uvijek fino kuhala, ali nikad nismo svakog tjedna ponavljali jedna te ista jela. Uvijek se trudila saznati neki novi recept, čak i u vrijeme kad nije bilo interneta, food blogova ili recepata koje možete izguglati po sastojcima, kao danas. Sjećam se da smo kod kuće imali jednu veliku knjigu recepata sa smeđim koricama. U njoj su uglavnom bili recepti za kolače, ali našlo se tu i ponešto recepata za slana peciva i slično, pa je među njima bio i recept za quiche Lorraine, ili pitu iz francuske pokrajine Lorraine.
Vidi originalni članak

Pravila se s prhkim tijestom, slaninom, vrhnjem i naribanim sirom. Bila je fina i točka. Pravili smo ju često, ponekad s prhkim tijestom, kako stoji u receptu, a ponekad i s onim krušnijim tijestom, sličnim tijestu za pizzu (neki koriste i lisnato, ali to mi nije baš hit). Voljeli smo obje verzije, quiche bi se brzo pojeo, a ja bih se unaprijed veselila svaki put kad mama kaže da je za večeru ‘lorena’, kako smo to jelo zvale.

 

 

Iako je quiche sada već tradicionalna francuska pita, zapravo potiče iz Njemačke, iz pokrajine Lothringen, a kasnije su ga preuzeli Francuzi, čiji je prvi quiche bio upravo Lorraine

Kažu da riječ ‘quiche’ izvorno dolazi od njemačke riječi ‘Kuchen’, što znači kolač. U svakom slučaju, quiche se danas jede diljem Europe i svijeta, a posebno je popularna hrana za zabave i veća društva jer je jednostavan za pripremu, a svi ga vole (provjereno brzo nestaje na većim okupljanjima). Quiche se iz Francuske proširio i u Englesku nakon Drugog svjetskog rata, a u pedesetima je postao popularan i u Americi.

Zanimljivo je da se quiche lorraine izvorno pripremao bez sira, no u zemljama izvan Francuske godinama kasnije su toj slanoj piti dodavali sireve poput cheddara, a slaninu su zamijenili šunkom. Dodate li i luk, dobijete Alzaški quiche. Taj mi je ipak malo manje drag.

 

Strawberry Soup Piroge s krumpirom i sirom po bakinom receptu

 

Godinama kasnije, mama i ja smo saznale da quiche može biti sa svim i svačim, a mama je tada često pravila slanu pitu s brokulom. I njoj sam se veselila jednako kao i ‘loreni’ kad sam bila mala, a sada i sama često pravim ovaj quiche s brokulom. Mislim da mi je to najdraža verzija slane pite, iako često pravim i one s drugom kombinacijom sastojaka.

 

 

U svakom slučaju, moj pojednostavljeni recept za quiche je: prhko tijesto + šunka (više ju volim nego slaninu pa za quiche biram šunku) + neko povrće po želji+ preljev od vrhnja i jaja + naribani sir. Šunku možete zamijeniti i nekim morskim sastojkom, primjerice lososom, gamberima, tunom…ili pak komadićima piletine.

Takva kombinacija daje jelo koje je uvijek fino, nikad dosadno, jer sastojke možete sami birati i mijenjati po željama, a priprema nije komplicirana. Super jelo za ‘čišćenje frižidera’ da potrošite neke namirnice koje vjerojatno uvijek imate, a baš uvijek ukusno.

Odlično je za doručak, predjelo, ručak ili večeru, pravila nema. Meni najdraže toplo, ali jako je fino i kad se ohladi i dobro stisne.
I još jedna napomena: ovaj quiche rado jedu i oni koji ne vole brokulu – provjereno! Tako da u ovakav ručak možete zamaskirati povrće djeci ili odraslim izbirljivcima!

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu
 

čisti užitak Kuskus salata s grahom, mladim lukom i kukuruzom

Strawberry Soup Krekeri od sjemenki - grickalica bolja od čipsa

 

 

Sastojci za tijesto:

  • 200 grama brašna (ja sam miješala pirovo i pšenično bijelo glatko brašno pola – pola, vi koristite brašno po izboru)
  • 100 grama maslaca (sobne temperature)
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • po potrebi 2 žlice hladne vode, ako je tijesto presuho, no meni s ovom količinom sastojaka nije uopće bila potrebna voda)
  • pola žličice soli

Za nadjev:

  • pola većeg poriluka
  • oko 200 grama cvjetova brokule
  • 100 grama šunke (najbolje neka vratina, ne presuha. Ja sam ovaj put koristila pečenu šunku, a idealna bi bila ona uskrsna 🙂
  • 1 i pol čaša kiselog vrhnja
  • oko 150 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • malo soli i papra, po želji i malo muškatnog oraščića
  • oko 100 g naribanog sira (Gouda ili nešto slično)

Postupak:

  1. Pomiješati brašno, sol, maslac narezan na kockice ili trakice, jaje i žlicu vrhnja i prstima zamijesiti prhko tijesto tako da se svi sastojci sjedine, da maslac ne bude više u komadićima. Tijesto treba biti mekano, ali ne previše gnjecavo.
  2. Oblikovati ga u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak.
  3. U međuvremenu pripremite nadjev. Najprije povrće: brokulu operite i narežite na cvjetove, ne prevelike.
  4. Blanširajte ju u proključaloj vodi nekoliko minuta, a zatim ocijedite.
  5. Poriluk nasjeckajte na kolutiće, također ga par minuta prokuhajte u malo vode pa ocijedite.
  6. Šunku narežite na kockice, ne prekrupno, a sir naribajte.
  7. U posudi pomiješajte kiselo vrhnje, mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić i jaja. U tu smjesu dodajte kockice šunke i naribani sir pa pomiješajte. Ako želite, dio naribanog sira možete ostaviti i za posipanje po vrhu.
  8. Izvadite tijesto iz frižidera i razvaljajte ga za kalup.
  9. Kada tijesto stavite u kalup, utisnite ga lijepo da ima tijesta i po stranama, a zatim na par mjesta malo izbockajte tijesto s vilicom.
  10. Po tijestu rasporedite brokulu i poriluk, a zatim sve zalijte smjesom od vrhnja, jaja, šunke i sira.
  11. Quiche pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
  12. Poslužiti toplo.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr