Kad sam bila manja, najsretnija sam bila kad su na meniju bile piroge, i to one s krumpirom i sirom, uz vrhnje, s kojim se one tradicionalno jedu.
Danas su piroge poznate kao slavensko jelo koje se često služi u Poljskoj, Ukrajini, Slovačkoj. Jelo potiče iz siromašnog galicijskog kraja, gdje se prehrana stanovništva bazirala na krumpiru i tijestu. U Hrvatskoj za piroge znaju oni koji poznaju domaće Ukrajince ili Rusine, uglavnom u Slavoniji.
Iako piroge mogu biti punjene gotovo bilo čime, tradicionalno se pune pire krumpirom pomiješanim sa svježim sirom te mješavinom pire krumpira i kiselog kupusa. Punjenje može biti i mesno ili s gljivama, dajte mašti na volju. Meni su i dalje najdraže one s krumpirom i sirom, nema im premca, a baka ih i dalje najbolje radi.
Kad me netko pita što su to piroge, najčešće kažem da je to jelo donekle slično raviolima, samo što su veće od raviola i punjene krumpirom, i jedu se prepečene na tavici s vrhnjem. Negdje sam pročitala opis piroga kao ‘knedle od beskvasnog tijesta’. Mogu se i tako opisati, samo što nisu baš knedle.
Kako god bilo, s obzirom da jelo nije jako poznato na našim prostorima, odlučila sam recept svakako podijeliti s vama. Mislim da ću imati problema s mjerama jer piroge i baka i mama prave ‘od oka’, pa ne znam točne mjere u gram, no dat ću sve od sebe da vam dobro prenesem ovaj recept. U ovom slučaju pišem recept za piroge punjene krumpirom i sirom. Vi ih možete puniti i nekim drugim punjenjem po izboru.
Za tijesto je potrebno:
- oko 500 grama brašna
- žličica soli
- mlaka voda (količina po potrebi, koliko tijesto popije – da ne bude pretvrdo niti pregnjecavo)
- malo ulja (otprilike jedna žlica)
Za nadjev:
- oko 300 grama pire krumpira
- oko 150 grama svježeg kravljeg sira
- sol i papar za pire
Priprema:
- U brašno staviti žličicu soli i pomiješati.
- S mlakom vodom umijesiti tijesto. Vodu dolijevati malo po malo, ne previše odjednom da tijesto ne bude pregnjecavo. U tom slučaju dodati još malo brašna, a u slučaju da je pretvrdo, još malo vode.
- U međuvremenu u tijesto staviti i malo ulja.
- Kada umijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu i ostavite oko 20 minuta pokriveno krpom da malo odstoji kako bi se poslije bolje razvaljalo.
- Nakon što malo odstoji, tijesto premijesiti na pobrašnjenoj podlozi. Ako je premekano, dodati još malo brašna kako se ne bi lijepilo prilikom izrezivanja i punjenja.
- Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Neka ne bude pretanko!
- Čašom promjera otprilike 10 centimetara na razvaljanom tijestu vadite krugove.
- Napraviti pire krumpir i pomiješati ga sa svježim sirom. Nadjev posoliti.
- Smjesom pirea i sira puniti krugove od tijesta. Presavinuti ih tako da nastane polumjesec i krajeve dobro stisnuti prstima. Možete ih dodatno stisnuti vilicom ili ako imate kalup za pravljenje takvih oblika tjestenine.
- Napunjene piroge poslagati na pobrašnjenu površinu.
- U međuvremenu u veliki lonac staviti vodu, posoliti ju i čekati do vrenja.
- Kad voda zavrije, u njoj skuhajte piroge. Kuhati ih dok ne isplivaju na površinu.
- Zatim vaditi u cjediljku i isprati hladnom vodom. U cjediljki piroge nemojte držati predugo da se ne zalijepe.
- U šalicu staviti malo ulja i svaku pirogu posebno premazati s malo ulja da se ne lijepe.
- Piroge možete jesti skuhane s kiselim vrhnjem sa strane, no ja ih ipak više volim pečene. Dakle, skuhane piroge prepeći na tavici na malo masnoće dok ne porumene s obje strane.
- Servirati tople uz kiselo vrhnje.
Dobar tek!
Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.