Kolumne 07. ožujka 2018.

Piroge s krumpirom i sirom po bakinom receptu

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Piroge su jelo koje sam, otkad znam za sebe, jela kod moje bake. Obožavala sam ih kao mala pa je i moja mama preuzela recept i često pravila piroge. Baka ih je pravila već tradicionalno, kao jelo svojih predaka iz Ukrajine, uvijek napamet, od oka, bez mjera. I uvijek su bile savršene, a ja sam im se svaki put veselila.

Kad sam bila manja, najsretnija sam bila kad su na meniju bile piroge, i to one s krumpirom i sirom, uz vrhnje, s kojim se one tradicionalno jedu.

Danas su piroge poznate kao slavensko jelo koje se često služi u Poljskoj, Ukrajini, Slovačkoj. Jelo potiče iz siromašnog galicijskog kraja, gdje se prehrana stanovništva bazirala na krumpiru i tijestu. U Hrvatskoj za piroge znaju oni koji poznaju domaće Ukrajince ili Rusine, uglavnom u Slavoniji.

 

Možda vas zanima... Prevarite nepce: Lažni bolognese bez mesa Kolumne

 

Iako piroge mogu biti punjene gotovo bilo čime, tradicionalno se pune pire krumpirom pomiješanim sa svježim sirom te mješavinom pire krumpira i kiselog kupusa. Punjenje može biti i mesno ili s gljivama, dajte mašti na volju. Meni su i dalje najdraže one s krumpirom i sirom, nema im premca, a baka ih i dalje najbolje radi.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Kad me netko pita što su to piroge, najčešće kažem da je to jelo donekle slično raviolima, samo što su veće od raviola i punjene krumpirom, i jedu se prepečene na tavici s vrhnjem. Negdje sam pročitala opis piroga kao ‘knedle od beskvasnog tijesta’. Mogu se i tako opisati, samo što nisu baš knedle.

Kako god bilo, s obzirom da jelo nije jako poznato na našim prostorima, odlučila sam recept svakako podijeliti s vama. Mislim da ću imati problema s mjerama jer piroge i baka i mama prave ‘od oka’, pa ne znam točne mjere u gram, no dat ću sve od sebe da vam dobro prenesem ovaj recept. U ovom slučaju pišem recept za piroge punjene krumpirom i sirom. Vi ih možete puniti i nekim drugim punjenjem po izboru.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Za tijesto je potrebno:

  • oko 500 grama brašna
  • žličica soli
  • mlaka voda (količina po potrebi, koliko tijesto popije – da ne bude pretvrdo niti pregnjecavo)
  • malo ulja (otprilike jedna žlica)

Za nadjev:

  • oko 300 grama pire krumpira
  • oko 150 grama svježeg kravljeg sira
  • sol i papar za pire

Priprema:

  1. U brašno staviti žličicu soli i pomiješati.
  2. S mlakom vodom umijesiti tijesto. Vodu dolijevati malo po malo, ne previše odjednom da tijesto ne bude pregnjecavo. U tom slučaju dodati još malo brašna, a u slučaju da je pretvrdo, još malo vode.
  3. U međuvremenu u tijesto staviti i malo ulja.
  4. Kada umijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu i ostavite oko 20 minuta pokriveno krpom da malo odstoji kako bi se poslije bolje razvaljalo.
  5. Nakon što malo odstoji, tijesto premijesiti na pobrašnjenoj podlozi. Ako je premekano, dodati još malo brašna kako se ne bi lijepilo prilikom izrezivanja i punjenja.
  6. Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Neka ne bude pretanko!
  7. Čašom promjera otprilike 10 centimetara na razvaljanom tijestu vadite krugove.
  8. Napraviti pire krumpir i pomiješati ga sa svježim sirom. Nadjev posoliti.
  9. Smjesom pirea i sira puniti krugove od tijesta. Presavinuti ih tako da nastane polumjesec i krajeve dobro stisnuti prstima. Možete ih dodatno stisnuti vilicom ili ako imate kalup za pravljenje takvih oblika tjestenine.
  10. Napunjene piroge poslagati na pobrašnjenu površinu.
  11. U međuvremenu u veliki lonac staviti vodu, posoliti ju i čekati do vrenja.
  12. Kad voda zavrije, u njoj skuhajte piroge. Kuhati ih dok ne isplivaju na površinu.
  13. Zatim vaditi u cjediljku i isprati hladnom vodom. U cjediljki piroge nemojte držati predugo da se ne zalijepe.
  14. U šalicu staviti malo ulja i svaku pirogu posebno premazati s malo ulja da se ne lijepe.
  15. Piroge možete jesti skuhane s kiselim vrhnjem sa strane, no ja ih ipak više volim pečene. Dakle, skuhane piroge prepeći na tavici na malo masnoće dok ne porumene s obje strane.
  16. Servirati tople uz kiselo vrhnje.

Dobar tek!

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.   

 

Možda vas zanima... Zdravo, a slasno: Pomfrit od batata i miksa začina Kolumne Možda vas zanima... Pun pogodak: Hrskavi kikiriki keksići bez šećera Kolumne
 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • salvadore 00:32 25. Prosinac 2020.

    moj djed je bio Ukrajinac, ja ih pojedem dvadeset na brzinu pa razmislim malo koliko još mogu, to je klopa u kojom bih uživao svaki dan

  • zaki55 05:00 10. Ožujak 2018.

    A što je sa Rusijom? Pa po cijeloj Rusiji se jedu piroške.