Kolumne 07. veljače 2018.

Zdravo, a slasno: Pomfrit od batata i miksa začina

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Neki dan mi je prijateljica rekla da za svoju bebu radi kašicu od batata. Malena nije bila oduševljena, ali ja se zato oduševim jer me podsjetila na batat, koji nisam kupila ni jela već sto godina. Zašto? Pojma nemam, zaborav je čudna stvar! Sva ushićena tog dana u dućanu ugledam batat i odmah kupujem!

Na kraju mi je taj isti batat danima stajao doma dok nisam smislila što s njim. Bilo je tu puno ideja, ali na kraju sam se vratila na jednu vrlo jednostavnu i preukusnu: zašto ne bih ispekla zdravi pomfrit od batata, ali da ne bude običan, dodala sam mu mješavinu svega i svačega.

Začini su mu dali finu hrskavost i arome, a opet slatkasti okus batata nije izgubljen. Na isti način opisan u ovom receptu možete pripremiti i običan krumpir, ako niste ljubitelj batata kao mala. Ili ako ste na njega zaboravili dugo, kao ja.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski



Za one koji ne znaju, batat ili slatki krumpir ono je što u Americi jedu s puricom (između ostalog) na Dan zahvalnosti. U posljednje vrijeme batat je dosta popularan i prisutan i u Europi, a uzgaja se i u Hrvatskoj.

Super je to što se radi o zdravoj namirnici, bogatoj vitaminima, mineralima i ugljikohidratima, a sadrži vrlo malo masti. Kažu da je dobar za sportaše i sve one koji paze na prehranu, a pročitala sam da ga smiju jesti i dijabetičari. Ima brojne zdravstvene prednosti, koje neću sada sve nabrajati, ali važno je reći da je batat, između ostalog, dobar i za prevenciju raka.

 

Možda vas zanima... Varivo od pečene bundeve - zasitno, fino i bezmesno Špajza

 

Iako se zove slatki krumpir, često se priprema poput krumpira pa i nalikuje na krumpir, istražujući na internetu o batatu, saznala sam da zapravo ne pripada istoj obitelji. Možete ga pronaći u više boja – ja sam do sada probala jedino ovaj narančasti, ali uskoro se bacam u potragu i za ljubičastim batatom – zamislite tu divnu boju na tanjuru!

Osim što se često priprema kao krumpir, koristi se u, primjerice, juhama,varivima, ali i u slasticama, što ne iznenađuje s obzirom na ovako fini slatki i aromatični okus. Na jednom sam blogu vidjela recept za kremšnite od batata, to bi vrijedilo probati!

 

Možda vas zanima... Prevarite nepce: Lažni bolognese bez mesa Kolumne

 

No, vratimo se na današnji recept. Ovako pripremljen pomfrit od batata danas sam servirala uz umak od kiselog vrhnja kao prilog zdravim faširancima (opet bezmesnim), točnije, polpetama od povrća. Pekla sam ga u pećnici na papiru za pečenje, bez ikakve masnoće, tako da ovo svakako spada u zdrava jela.

Ostalo mi je još batata i već se veselim nekom od idućih dana kad ću ponoviti ovaj recept.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Sastojci za dvije osobe:

  • 1-2 velika batata
  • malo ulja
  • 1-2 žlice kukuruznog brašna
  • 1-2 žlice palente
  • 1-2 žlice parmezana
  • žličica crvene paprike
  • žličica kurkume
  • žličica soli
  • malo papra
  • češnjak u prahu
  • žličica majčine dušice i/ili origana
  • po želji pola žličice chillija ili kajenskog papra (ako volite pikantno)

Postupak:

  1. Batat oguliti i narezati na komade kao za pomfrit.
  2. Staviti u veću posudu i malo nakapati uljem – ne previše da bude mastan, već tek toliko da se mješavina začina uhvati za batat.
  3. Napraviti mješavinu začina: u posebnu posudicu pomiješajte palentu, kukuruzno brašno, crvenu papriku, sol, papar, kurkumu, češnjak u prahu, majčinu dušicu i origano, parmezan i chilli. Začinima se igrajte po vlastitom izboru, meni je ova mješavina super!
  4. Mješavinom začina posuti batate u posudi, postupno, nakon svakog dodavanja začina protresti, na kraju sve dobro pomiješati da se začini ravnomjerno zalijepi za svaki komad batata.
  5. Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, pleh obložiti papirom za pečenje – ne treba ništa mastiti! Pomfrit od batata peći u pećnici 20-ak minuta, po potrebi okrenuti i dopeći još malo.
  6. Poslužiti uz umak po želji: od vrhnja, jogurta i limuna ili od rajčice.

 

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.   
 

Možda vas zanima... Ponedjeljkom: Kremasta juha od gljiva s piletinom Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.